Een Jane Austen jubileumjaar kan natuurlijk niet zonder nieuwe Austen-biografieën. De eerste van dit jaar is die van historica Lucy Worsley – bekend van tv – en heet Jane Austen at Home. Aanstaande zaterdag, 27 mei, wordt om 22.00 uur op BBC2 het bijbehorende tv-programma ‘Jane Austen: Behind Closed Doors’ uitgezonden.

In haar boek en tv-programma neemt Worsley je mee naar de huizen waar Jane Austen woonde, waar ze tijdelijk verbleef of op bezoek ging en onderzoekt ze in hoeverre deze locaties van invloed zijn geweest op Austens werk.

Bekende plekken

Steventon, Godmersham Park, Chawton House, Southampton: voor veel Austen-liefhebbers zijn het bekende plekken. Worsley onderzoekt in Jane Austen at Home de kamers, ruimtes en eigendommen die belangrijk waren voor Austen, en de verschillende manieren waarop Austen huizen in haar werk gebruikte.

‘Richly entertaining’

De flaptekst luidt als volgt:
On the eve of the two hundredth anniversary of Jane Austen’s death, take a trip back to her world and the many places she lived as historian Lucy Worsley visits Austen’s childhood home, her schools, her holiday accommodations, the houses – both grand and small – of the relations upon whom she was dependent, and the home she shared with her mother and sister towards the end of her life.
In places like Steventon Parsonage, Godmersham Park, Chawton House and a small rented house in Winchester, Worsley discovers a Jane Austen very different from the one who famously lived a ‘life without incident’. Worsley examines the rooms, spaces and possessions which mattered to her, and the varying ways in which homes are used in her novels as both places of pleasure and as prisons.
She shows readers a passionate Jane Austen who fought for her freedom, a woman who had at least five marriage prospects, but – in the end – a woman who refused to settle for anything less than Mr. Darcy.
Illustrated with two sections of color plates, Lucy Worsley’s Jane Austen at Home is a richly entertaining and illuminating new book about one of the world’s favorite novelists and one of the subjects she returned to over and over in her unforgettable novels: home.

Documentaire

Op BBC2 is aanstaande zaterdag het programma ‘Jane Austen: Behind Closed Doors’ te zien, waarin Lucy Worsley verschillende huizen bezoekt waar Jane Austen heeft gewoond. Het programma begint om 22.00 uur Nederlandse tijd (21.00 uur Engelse tijd).

Kopen?

Binnenkort komen we met een recensie van Jane Austen at Home. Geen zin om te wachten? Je kunt het boek nu bestellen via Bol.com en via Amazon, of bij je lokale boekhandel.
Later dit jaar komen meer boeken over Jane Austen uit, onder andere The Making of Jane Austen van Devoney Looser.