victoria

(c) KRO-NCRV

Dit weekend kunnen we op de Nederlandse televisie genieten van de eerste afleveringen van twee fantastische kostuumdrama’s: Victoria en Poldark. De eerste aflevering (van 8)  van Victoria start zaterdag (7 januari) om 20.05 uur op Nederland 2. De eerste aflevering (van 8) van Poldark wordt een dag later, op zondag 8 januari, uitgezonden door Net5 om 20.00 uur.

Waarom moet je Victoria zien?

Dit schitterende kostuumdrama werd vorig jaar uitgezonden door de Engelse zender ITV en kreeg lovende kritieken.

KRO-NCRV schrijft over deze serie:

De makers van detectiveserie Endeavour castten Jenna Coleman (Death comes to Pemberley) als koningin Victoria. In 1837 wordt haar verteld dat de huidige koning, haar oom Willem IV, is gestorven. Zij is de enige erfgenaam en daarom koningin van het Verenigd Koninkrijk. Tot dit moment was Victoria een meisje van 1.50 meter lang, dat met haar 150 poppen in bed sliep. Een koppig, eigenwijs meisje dat een grote verantwoordelijkheid op haar schouders krijgt. Haar eigenwijsheid blijkt bijvoorbeeld uit haar besluit zichzelf ‘Victoria’ te (blijven) noemen, in plaats van een meer traditionele naam zoals Elizabeth of Anne aan te nemen. Lord Melbourne is Victoria’s eerste minister en tussen de twee ontstaat een hechte band. In het paleis gaan zelfs geruchten dat ze een verhouding zouden hebben. Dit heeft een negatieve invloed op de reputatie van de monarchie. Wanneer haar neef prins Albert wordt aangewezen als haar echtgenoot, heeft Victoria daar weinig oren naar en tijdens hun eerste ontmoeting weet ze hem maar liefst drie keer te beledigen. Victoria moet de ernst van de situatie inzien en haar jeugd definitief achter zich laten, wil ze het respect en de macht terugwinnen.

Benieuwd naar de trailer? Scroll even door naar beneden. Maar vergeet niet eerst even over Poldark te lezen!

Waarom moet je Poldark zien?

poldark
We hebben eerder al laten doorschemeren dat we bij JaneAusten.nl fan zijn van Ross Poldark, de woest aantrekkelijke held uit deze BBC-serie. We zijn benieuwd of je het na zaterdag met ons eens bent!

Net 5 schrijft over deze serie:

Het nieuwe jaar start veelbelovend met de bekroonde BBC-hitserie Poldark: in Love & War! De Ierse acteur Aidan Turner, bekend van ‘The Hobbit’, vertolkt de rol van Ross Poldark, de achttiende-eeuwse held uit de verhalen van de bekende schrijver Winston Graham.

Het kostuumdrama speelt zich af in Zuidwest-Engeland, Cornwall. Hier wordt Ross Poldark voor de keuze gesteld: bij het leger gaan of terecht staan voor smokkelpraktijken. Hij besluit te gaan vechten in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Maar als hij drie jaar later terugkeert, wacht de held een onaangename verrassing. Ross’ vader is overleden en zijn grote liefde Elizabeth (Heida Reed) is verloofd met zijn bloedeigen neef Francis (Kyle Soller), in de veronderstelling dat haar vroegere minnaar is om gekomen aan het front. Zo goed en kwaad als het gaat probeert Ross een nieuw leven op te bouwen.

Poldark heeft de BAFTA Audience Award gewonnen in 2016 en is daarmee de populairste serie bij het publiek in de UK.

Bekijk de trailers