begerenswaardige-vrijgezelOp 3 november verschijnt bij uitgever Cargo Een begerenswaardige vrijgezel van Curtis Sittenfeld. Dit is de Nederlandse vertaling van Eligible, een moderne variatie op Jane Austens Pride and Prejudice.

Waar gaat het over?

In Een begerenswaardige vrijgezel woont de familie Bennet niet in Hertfordshire, Engeland, maar in Cincinnati, Verenigde Staten. De zusjes Liz en Jane Bennet keren als de gezondheid van hun vader achteruitgaat terug naar hun ouderlijk huis. Ze treffen het huis in verval en de familie in wanorde aan. De twee jongste zusjes, Kitty en Lydia, zijn druk met hun hippe leven en Mary, de middelste zus, studeert tot diep in de nacht en komt nauwelijks haar kamer uit. Moeder Bennet heeft alleen oog voor de televisie en bekommert zich verder maar om één ding: haar dochters moeten goed terechtkomen. Een huwelijk zou daarbij helpen, vooral nu de veertigste verjaardag van Jane nadert.
Realityster Chip Bingley lijkt de perfecte kandidaat te zijn en een eerste ontmoeting is vlot geregeld. Maar dan verschijnt Fitzwilliam Darcy ten tonele…

The Austen Project

Een begerenswaardige vrijgezel is onderdeel van The Austen Project, waarbij beroemde schrijvers een moderne hervertelling schrijven van een van Jane Austens boeken. Joanne Trollope schreef Sense & Sensibility, Val McDermid deed Northanger Abbey en Alexander McCall-Smith plaatste Emma Woodhouse in de 21ste eeuw. Het boek van Sittenfeld is de eerste uit de reeks die in het Nederlands wordt vertaald.

Recensies

Eligible, zoals de Engelse uitgave heet, kreeg wisselende recensies in de buitenlandse pers. De New York Times schreef: As a reader, let me just say: Three cheers for Curtis Sittenfeld and her astute, sharp and ebullient anthropological interest in the human condition. De recensent van The Guardian was het daar niet mee eens en schreef: I will play Mr Knightley and say to her: it was badly done.

H3>Benieuwd naar Een begerenswaardige vrijgezel?
Op de website van uitgever Cargo kun je een leesfragment downloaden met daarin het complete eerste hoofdstuk, in Nederlandse vertaling.