De Engelse uitgever Robert Hale geeft regelmatig boeken uit over de tijd waarin de boeken van Jane Austen zich afspelen. Twee van deze boeken nemen wij onder de loep: Wealth or Poverty: Jane Austen’s Novels Explored van Stephen Mahony, en Jane Austen’s Journeys van Hazel Jones.

Wealth or Poverty: Jane Austen’s Novels Explored

Stephen Mahony
ISBN 9780719814396
Bestel bij Bol.com

wealth-povertyWe weten dat in Pride and Prejudice ‘Longbourn’ na de dood van Mr Bennet overgaat op Mr Collins, en dat Mrs Bennet en haar vijf dochters dan op straat komen te staan. Maar hoe werkte in Jane Austens tijd zo’n ‘entailment’ precies? En hoe kan het dat er toch vrouwen waren die een landgoed erfden?

Geld en bezit

Entailment is slechts een van de vele onderwerpen die in Wealth or Poverty aan bod komen. Stephen Mahony laat zien welke rol geld en bezit speelt in Jane Austens romans en in haar eigen leven. Hij doet dit aan de hand van een aantal thema’s, zoals Social Change, Poverty, Investment and Speculation en Shopping. Bij ieder onderwerp haalt hij de boeken van Austen aan en laat zien hoe bepaalde situaties overeenkomen met de werkelijkheid. Daarbij gaat hij verder dan alleen geldelijke aspecten; hij laat bijvoorbeeld ook zien hoe moeilijk het was om ‘hogerop’ te trouwen. Huwelijken zoals die tussen Mr Darcy en Elizabeth Bennet waren erg zeldzaam.

Waarom moet je dit boek lezen?

Stephen Mahony weet op een heldere en vloeiende wijze de soms best ingewikkelde financiële kwesties uit Austens tijd uit te leggen. Je hebt niet veel economische kennis nodig om dit boek met plezier te kunnen lezen. Mahony kent ook duidelijk het werk van Austen door en door; hij stelt precies de vragen die iedere oplettende 21ste-eeuwse lezer zal hebben en haalt daarbij de juiste passages uit de boeken aan. Daarmee is Wealth or Poverty een zeer waardevolle bron voor iedereen die wil weten hoe groot de rol van geld in Austens tijd en boeken was. Voor de echte cijfervreters is er achterin het boek een bijlage met statistieken.

Jane Austen’s Journeys

Hazel Jones
ISBN 9780719807503
Bestel bij Bol.com

jane-journeysIn Sense and Sensibility reizen de meisjes Dashwood drie dagen om van Exeter naar Londen te gaan. Jane Austen besteedt er slechts een enkele alinea aan. Waarom zou ze ook verder uitweiden? Reizen per koets was voor haar een vanzelfsprekendheid. Maar voor de lezer van nu kan het allerlei vragen oproepen. Waar sliepen de Dashwoods en Mrs Jennings onderweg? Wat als ze naar de wc moesten? In haar derde boek over Jane Austen, Jane Austen’s Journeys, geeft Hazel Jones antwoord op dit soort vragen.

Beschrijvingen van tijdgenoten

Hoewel Jane Austen voor een vrouw in haar tijd best veel reisde, zijn haar beschrijvingen van die reizen beperkt. Daarom haalt Hazel Jones een aantal interessante beschrijvingen van tijdgenoten van Austen aan. Ze gebruikt onder andere de enthousiaste reisverslagen van Johanna Schopenhauer, die als Duitse de Engelse reismanieren als geen ander heeft beschreven. En heel ander beeld krijgen we uit de beschrijvingen van Kolonel Byng, die alleen maar lijkt te kunnen klagen wanneer hij onderweg is.

Waarom moet je dit boek lezen?

Hazel Jones neemt je met haar prettige schrijfstijl aan de hand en leidt je als een 18de-eeuwse reiziger door Engeland. Ze laat daarbij geen aspect onbesproken: je leert onder andere over afstanden, de toestand van de wegen, de omgang met paarden, koetsen en over reisetiquette. Net als Wealth or Poverty vult Jane Austen’s Journeys de hiaten op die je als 21ste-eeuwse lezer begrijpelijkerwijs hebt als je Austen leest. En daarom mag het niet ontbreken in de bibliotheek van de serieuze Janeite.