Wat moet je als doorgewinterde Janeite met een mash-up als Pride and Prejudice and Zombies? Die vraag is na het bekijken van de verfilming van het gelijknamige boek nog moeilijker te beantwoorden dan daarvoor. In een enkele scène toont de film best potentie – als je je over het principe van zombies in een Austen-verhaal kunt heenzetten – maar helaas zijn die scènes te dun gezaaid.

Door Karin Quint

Het mixen van Jane Austen en zombies was een idee van schrijver Seth Grahame-Smith, die er in 2009 een wereldwijde bestseller mee had. Hij schoof een paar zombiescènes in Pride and Prejudice, paste hier en daar een dialoog aan en verdiende er het fortuin mee waar Jane Austen alleen maar van kon dromen.

Minder gemakzuchtig
Regisseur Burr Steers is met zijn verfilming Pride and Prejudice and Zombies minder gemakzuchtig, en durft meer het originele verhaal los te laten. Van Jane Austens klassieker is alleen nog het raamwerk en een paar sleutelscènes over. Dat maakt de verfilming beter dan het boek van Grahame-Smith, maar nog geen goede film.

Steers stopte er juist teveel verhaallijnen in en heeft te weinig tijd om ze allemaal uit te werken. Daardoor wordt het vooral naar het eind toe een rommeltje. Ook is niet duidelijk voor wie hij deze film nou eigenlijk heeft gemaakt. Voor Austen-liefhebbers is er te weinig dialoog en chemie, voor echte zombieliefhebbers te weinig gorigheid.

Ietwat bloederige vechtscènes
In het Engeland van Pride and Prejudice and Zombies is niets zoals wij het kennen: het land wordt geteisterd door een zombie-epidemie, de jeugd wordt opgeleid tot strijders en het vinden van een echtgenoot heeft voor de dochters Bennet geen prioriteit. ‘Hun overleving is onze belangrijkste zorg’, zegt vader Bennet (Charles Dance) aan het begin van de film. Maar moeder Bennet (de altijd geestige Sally Phillips) legt zich hier natuurlijk niet bij neer.
De soms benauwende sociale situaties die we van Austen kennen, worden in deze film afgewisseld met ietwat bloederige vechtscènes. Onschuldig uitziende meisjes zijn opgeleid tot zombieslachters en verbergen een arsenaal aan handwapens onder kuise regency-jurken.

Scherpe tong maak plaats voor scherp zwaard
Dat Pride and Prejudice and Zombies niet overtuigt, ligt zeker niet aan hoofdrolspelers Lily James (als Elizabeth Bennet) en Sam Riley (als Mr Darcy). De beroemde huwelijksaanzoek-scène tussen de twee – die in deze versie niet alleen verbaal, maar ook lichamelijk wordt uitgevochten – laat je zelfs op het puntje van je stoel zitten. Jammer genoeg heeft de scherpe tong van Elizabeth Bennet in de rest van de film plaatsgemaakt voor een scherp zwaard. En zijn er teveel dingen gaande – aanvallen van zombies bijvoorbeeld – om de ontwikkeling in de relatie van Elizabeth en Darcy ruimte te geven. Dat dé dans op het bal van Netherfield de eindmontage niet heeft gehaald, is zelfs onvergeeflijk.

Lichtpuntjes
Desondanks zijn er enkele lichtpuntjes voor de Janeite. Want hoezeer we ook houden van de keurige omgangsvormen uit Jane Austens origineel, het is ook wel eens aardig om te zien hoe de Bennet-zusjes ‘kick some ass’. Deze jongedames nemen het heft letterlijk in eigen hand. En hier en daar zorgt de combinatie Austen en zombies echt voor hilarische scènes. Zoals op het bal, waar de zusjes Bennet in vechtformatie korte metten maken met de ‘ondoden’.

Herkenning
Voor de echte Austen-liefhebbers heeft Burr Steers wat extraatjes in de film gestopt. Hij heeft niet alleen citaten uit Pride and Prejudice gebruikt, maar ook uit andere Austen-boeken. En er is een vette knipoog naar de BBC-serie van Pride and Prejudice uit 1995. De oplettende kijker zal opvallen dat een aantal kostuums is ‘gerecycled’ van andere Austen-verfilmingen en ook enkele filmlocaties opnieuw zijn gebruikt.
Het is misschien net genoeg om het kopen van een bioscoopkaartje te rechtvaardigen.

Pride and Prejudice and Zombies draait vanaf donderdag 18 februari in de Nederlandse bioscopen. We zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Plaats je eigen recensie of opmerking onder dit bericht!