Op 22 september is het precies 10 jaar geleden dat de film Pride & Prejudice in Nederland in première ging. Dit vieren wij deze week met een aantal speciale blogberichten en een filmavond op 25 september.

De soundtrack van Pride & Prejudice betekende de grote doorbraak voor componist Dario Marianelli. Hij kreeg er zelfs een Oscar-nominatie voor. Tien jaar na het verschijnen van de film is het hoog tijd om deze talentvolle man en de soundtrack eens nader onder de loep te nemen.

Samenwerking
Pride & Prejudice was de eerste film waarvoor de in Italië geboren componist samenwerkte met regisseur Joe Wright. Later werkten die twee opnieuw samen voor de films Atonement (waarbij Marianelli een Oscar voor de soundtrack won) en Anna Karenina. Ook componeerde Marianelli muziek voor andere bioscoopfilms als The Brothers Grimm, V for Vendetta, Eat Pray Love en Jane Eyre.

Over de eerste ontmoeting met regisseur Joe Wright zegt Marianelli:
“Een van de producenten (van Pride & Prejudice, red.) herinnerde zich mijn werk voor The Warrior, een paar jaar eerder. Hij stelde me voor aan Joe Wright, de regisseur van Pride & Prejudice, en het klikte meteen. In ons eerste gesprek hadden we het over Beethovens vroege piano-sonates: die werden het referentiekader, en de sfeer van die stukken (of mijn interpretatie van die sfeer) was het beginpunt voor de filmmuziek.”

Historische correctheid
Omdat in de film Elizabeth Bennet en Georgiana Darcy piano zouden spelen, moest een aantal stukken al geschreven worden voordat de opnames van de film begonnen.
Marianelli zegt daarover: “Die stukken bevatten al de kiem van wat ik later voor de soundtrack zou uitwerken, toen ik historische correctheid losliet voor een meer intieme en emotionele uitwerking van het verhaal.”

Kraamafdeling
Marianelli heeft de set van Pride & Prejudice niet bezocht om te controleren of de acteurs de pianostukken wel goed uitvoerden; hij was net voor de tweede keer vader geworden. “Ik was graag langsgekomen, maar ik was nodig op de kraamafdeling. Ik hoorde die dagen een ander soort muziek!”

Nog een paar weetjes:

  • Dario Marianelli werd geboren in Italië, maar woont in Engeland
  • De muziek van Pride & Prejudice werd uitgevoerd door pianist Jean-Yves Thibaudet en het English Chamber Orchestra
  • Het stuk ‘A Postcard to Henry Purcell’, de muziek waarop Elizabeth Bennet en Mr Darcy dansen tijdens het Netherfield Ball, is gebaseerd op een thema uit Henry Purcells Abdelazar.

Op zoek naar de soundtrack?
Bestel ‘m dan in onze webshop. Liever zelf spelen? We hebben ook de bladmuziek.

Of beluister onderstaand Youtube-filmpje.