yba-bannerJane Austen is door The Book Depository uitgeroepen tot beste auteur ooit. Deze online boekenwinkel hield een enquête onder haar klanten en stelde naar aanleiding hiervan een top-50 van grootste auteurs op. Op nummer 2 van deze top-50 staat J.R.R. Tolkien (The Lord of the Rings), op de derde plaats J.K. Rowling (Harry Potter).

The Big Read
Voor wie het zich nog kan herinneren: in 2003 moest onze Jane het afleggen tegen Tolkien bij de ‘Big Read‘ van de BBC. Dit landelijke leesfestijn leverde een top-100 van favoriete boeken ooit op. The Lord of the Rings eindigde toen bovenaan, gevolgd door Pride and Prejudice.

Anglocentrisch
Zoals je ziet zijn beide lijsten nogal anglocentrisch. Welke Nederlandse/niet-Engelstalige schrijver zou volgens jou absoluut in zo’n lijst thuishoren? Laat je reactie achter!