© The Huntington Library, Art Collections, and Botanical Gardens

De Amerikaanse Huntington Library (California) kocht onlangs 52 brieven, gedichten en andere schrijfsels die afkomstig zijn uit de familie van Jane Austens moeder, de Leighs uit Adlestrop. Dat meldt The Guardian. De collectie werd te koop aangeboden door een Engelse antiquaar.

Geen Jane
Jane Austen zelf komt niet ter sprake in het nog niet eerder gepubliceerde materiaal. Toch is de collectie volgens koper Vanessa Wilkie, curator bij The Huntington Library, waardevol. Familiebanden zijn volgens haar een belangrijk thema in Austens boeken. Daarom zijn Austen-liefhebbers ook nieuwsgierig naar Janes familie en vrienden. Wilkie verwacht dat de brieven een levendiger beeld geven van haar directe omgeving.

Goed nest
Jane Austens moeder Cassandra Austen (née Leigh) stamde uit een welgestelde familie. De Leighs bezaten landgoederen in Gloucestershire (Adlestrop) en Warwickshire (Stoneleigh Abbey). Samen met haar moeder kwam Jane enkele malen over de vloer bij de Leighs. Ervaringen die ze opdeed tijdens die bezoeken kwamen terecht in haar roman Mansfield Park en mogelijk ook in Persuasion.