Pride_and_Prejudice_Colin_Firth_Wet_ShirtFan van Colin Firth als Mr Darcy? Zorg dan dat je op zaterdag 6 september tijdens de museumnacht in Den Haag het Gemeentemuseum Den Haag bezoekt. Die avond en nacht is in het museum de kleding te zien die Colin Firth als Mr Darcy droeg tijdens de vijverscène in de BBC-serie Pride and Prejudice uit 1995. Het museum geeft daarmee een klein voorproefje van de tentoonstelling Romantische Mode – Mr Darcy meets Eline Vere die vanaf 11 oktober te zien is.

Iconisch
De scène waarin een verhitte Mr Darcy een duik neemt in een vijver bij zijn landgoed Pemberley heeft inmiddels een haast iconische status. Het werd vorig jaar door Engelse televisiekijkers uitgeroepen tot de meest memorabele scène uit een televisieserie ooit. De kleding die Colin Firth tijdens de ‘wet shirt scène’ draagt kun je in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 september met eigen ogen aanschouwen in het Gemeentemuseum Den Haag. Daarna gaat Mr Darcy’s outfit weer even de kast in, tot de opening van de tentoonstelling over 19e-eeuwse mode die van 11 oktober 2014 tot en met 22 maart 2015 in het museum te zien is.

Erezaal
Niet alleen het kostuum van Mr Darcy is op 6 september te zien als voorproefje van de tentoonstelling. Het museum plaatst ook verschillende stukken kleding uit de collectie in de Erezaal. En je kunt zelf kostuums uit de Wonderkamers passen en in stijl op de foto gaan.

Museumnacht
Tijdens de Museumnacht op zaterdag 6 september zijn 38 culturele instellingen in Den Haag van 20.00 tot 01.30 uur geopend. Een toegangskaart kost in de voorverkoop € 12,50 en op de dag zelf € 15. Meer informatie en de mogelijkheid om kaarten te bestellen vind je op de website van de Museumnacht Den Haag.