sienna-millerHet gerucht gaat al langer, maar het lijkt nu eindelijk bevestigd: regisseur Whit Stillman gaat Jane Austens komische novelle Lady Susan verfilmen. De rol van Lady Susan zal gespeeld worden door Sienna Miller (Casanova, Stardust). Chloe Sevigny (Kids, Big Love) speelt een goede vriendin, waarschijnlijk Alicia Johnson. Dat is dit weekend bekendgemaakt tijdens de European Film Market in Berlijn.

Brievenroman

Lady Susan is een brievenroman die draait om de egocentrische en berekenende weduwe Lady Susan, die voor haarzelf en haar dochter rijke echtgenoten probeert te vinden. Jane Austen schreef de novelle waarschijnlijk rond 1797, maar hij werd pas voor het eerst uitgegeven in 1871. Vreemd genoeg heet het project van Whit Stillman niet Lady Susan, maar Jane Austen’s Love and Friendship (naar een kort verhaal van Jane Austen). Wellicht is dit een tijdelijke werktitel.

Oscar-nominatie

Whit Stillman werd in 1991 genomineerd voor een Oscar voor zijn film Metropolitan. Recenter werk is Damsels in Distress uit 2011. De filmrechten van Stillmans Lady Susan werden verkocht door Protagonist. CEO Mike Goodridge zei over Whit Stillman en Jane Austen:

Whit’s delicious screenplay revolving around the fantastically selfish Lady Susan is filled with the pleasurable comedy and pithy social insights for which both Stillman and Austen are renowned.

Stillman verwacht komende zomer al te kunnen starten met filmen. Dit zal in Ierland gebeuren. Hij zei zelf over het werk van Jane Austen:

The story of the brilliant Lady Susan Vernon’s struggles with the wealthy, smug De Courcy clan is perhaps her most sparkling comedy.

Wie er verder in de komedie gaat spelen is nog niet bekend. We zijn natuurlijk erg benieuwd wie de rol van Lady Susans arme dochter Frederica gaat spelen. Zodra we meer weten, lees je het hier!