Het klassiek ensemble Café Haydn gaat terug naar de tijd van Jane Austen.

Het klassiek ensemble Café Haydn gaat terug naar de tijd van Jane Austen.

In februari zijn er twee voorstellingen rondom het thema Jane Austen en muziek. Jaap Eilander, Mathilde de Man en Marijke Lemmerman brengen op zondag 16 februari het programma ‘Music from Jane Austen’s Time’ in de School van Frieswijk in Schalkhaar. Het ensemble Café Haydn treedt op zondag 23 februari op met zijn programma ‘Tea with Jane’ in Honig Breethuis in Zaandijk.

De School van Frieswijk schrijft op haar website:

Mathilde de Man maakte in het afgelopen seizoen samen met pianist Jaap Eilander een zeer succesvolle tournee door Nederland met haar programma ‘Jane Austen’s favourite songs’, een liederenprogramma gebaseerd op de vocale muziek uit de tijd van de Engelse schrijfster Jane Austen. Onderdeel van het programma is de voordracht van enkele teksten uit het werk van Jane Austen door Marijke Lemmerman. Zij heeft eerder haar medewerking verleend aan de serie Kasteelconcerten rondom Jane Austen en aan het Jane Austenbal in Kasteel De Cannenburgh, georganiseerd door de Jane Austen Society Nederland.

Kaarten voor deze voorstelling zijn te bestellen via de website van De School van Frieswijk.

Op de website van Honig Breethuis staat over het optreden van Café Haydn:

In de tijd van Jane Austen was men in Engeland dol op dansen, Joseph Haydn en Schotland. Al deze favorieten komen bij Café Haydn ruim aan bod: an unpretentious entertainment, waarbij een belangrijke rol is toebedeeld aan Haydns Scottish Songs, deels met een satyrische, dan weer scabreuse en ondeugende ondertoon. Ongetwijfeld zal het ook zo in huize Austen geklonken hebben.

Het ensemble Café Haydn weet als geen ander de sfeer op te roepen van een muziekavondje bij de eind 18e-eeuwse gegoede burgerij. Daar ging het er niet zo stijfjes aan toe als wij tegenwoordig wel denken. Sommige songs en verbindende teksten zorgen voor hilarische momenten en beschaafd opgetrokken wenkbrauwen. Klassieke muziek hoeft niet ernstig te zijn en was dat vroeger ook niet.

Kaarten voor dit optreden zijn te koop via de website van Honig Breethuis.