(c) Sotheby's

(c) Sotheby’s

Het portret van Jane Austen dat gisteren werd geveild bij Sotheby’s is voor £164.500 (bijna 200.000 euro) van de hand gegaan. De koper is een anonieme verzamelaar. Het Jane Austen’s House Museum, dat enkele maanden geleden Jane Austens ring kocht, heeft helaas geen bod kunnen uitbrengen wegens een tekort aan financiële middelen.

Vijftig jaar
Het portretje werd in 1869, ruim vijftig jaar na de dood van de schrijfster, geschilderd in opdracht van Janes neef James Edward Austen-Leigh. Het is gebaseerd op een schetsje dat Cassandra Austen van haar zus maakte, en dat volgens familieleden niet echt op ’tante Jane’ leek. Ook op het zojuist geveilde portret is veel kritiek. Zo zei biografe Paula Byrne onlangs dat het portret Jane Austen er als een idioot uit laat zien.
De nieuwe eigenaar heeft wel iets bijzonders in handen: vanaf 2017 prijkt het portret namelijk op het Britse 10-pond biljet.