amerikaanse_vlagGeniet je ook altijd van die prachtige Britse uitspraak van het Engels in Jane Austen verfilmingen? Toch blijkt het niet heel erg waarheidsgetrouw te zijn. De uitspraak van het Engels in het 19de eeuwse Engeland zal meer geleken hebben op het Amerikaanse Engels van tegenwoordig. Dat meldt de website LiveScience.
Het Britse Engels blijkt veel meer te zijn veranderd in de afgelopen twee eeuwen dan het Amerikaanse Engels. Amerikanen spreken de ‘r’ nog nadrukkelijk uit, terwijl in Engeland deze klank deels uit het ‘algemeen beschaafd Engels’ is verdwenen, zoals bijvoorbeeld bij het woord ‘year’. Deze ontwikkeling is te danken aan de Engelse upperclass, die zich vanaf de 18de eeuw met een chiquere uitspraak wilde onderscheiden van het gepeupel.
Jane Austen met een Amerikaans accent … kun jij je er iets bij voorstellen? Je leest meer over dit onderwerp op de website van LiveScience.