Jane Austens werk biedt weer volop inspiratie voor film- en televisiemakers. Daarom in een korte samenvatting het laatste nieuws rondom de Lizzie Bennet Diaries, het Netherfield Ball, Longbourn meets Downton Abbey, Jennifer Love Hewitt die een Pride and Prejudice remake gaat produceren, en de NCRV die de serie met Colin Firth deze zomer opnieuw uitzendt. Ben je er klaar voor? Daar gaan we!

Lizzie Bennet Diaries
De Amerikaanse communicatiestudente Lizzie Bennet heeft ons het afgelopen jaar flink bezig gehouden met haar videoblog. De razend populaire internetserie is onlangs, na 100 afleveringen, gestopt. Om de serie op dvd uit te kunnen brengen is er een crowdfunding-actie van start gegaan. De makers hoefden zich geen zorgen te maken: de $ 60.000 die er nodig was, werd binnen enkele dagen al gehaald. Nu staat de teller al op ruim 371 duizend dollar! Als je 55 dollar bijdraagt (plus 10 dollar verzendkosten) krijg jij in juli de dvd-set met meer dan 150 videoblogs thuisgestuurd. Je kunt tot maandag 22 april meedoen via Kickstarter.

Netherfield Ball met Pasen op tv?
Wij zaten er met Pasen al helemaal klaar voor: het BBC programma over het Netherfield Ball dat al in januari was aangekondigd. We hebben geen Bingley gezien (ook geen Darcy, overigens). Het programma is opgenomen in januari in Chawton House, maar blijkbaar is het nog niet klaar voor uitzending. Wanneer het dan wel op tv komt? Niemand kan het ons nu zeggen. De BBC houdt het bij ‘in de lente’. Als er meer duidelijkheid is, lees je het hier!

Longbourn meets Downton Abbey
We hadden het natuurlijk aan kunnen zien komen: een schrijver die het succes van Pride and Prejudice en Downton Abbey in een mixer zou gooien. De Britse schrijfster Jo Baker schreef Longbourn, een roman over de ‘downstairs’ van de familie Bennet en verkocht meteen ook de filmrechten. Het verhaal van Longbourn loopt parallel aan dat van Pride and Prejudice, maar we zien alles natuurlijk vanuit een heel ander perspectief: dat van de bedienden. De rechten van het boek zijn onlangs verkocht aan uitgeverijen Knopf (VS) en Doubleday (UK). Het boek komt in augustus uit. Ook staan er een aantal vertalingen gepland; of het boek ook in het Nederlands uitkomt is nog niet bekend. De filmrechten gingen naar Random House Studios en Focus Features.

Jennifer Love Hewitt aan de slag met Pride and Prejudice
Actrice Jennifer Love Hewitt gaat een bewerking van Pride and Prejudice maken voor de Amerikaanse zender Lifetime. De serie gaat Darcy’s Town heten en speelt zich af in een klein dorpje in Virginia. Wij zijn heel benieuwd wat daar uit gaat komen.

NCRV zendt Pride and Prejudice uit
En dan nog iets waarvan we zeker gaan genieten: NCRV zendt deze zomer de BBC-serie Pride and Prejudice met Colin Firth en Jennifer Ehle uit. Vanaf 28 juni zijn de zes afleveringen te zien. Precieze uitzendtijden volgen!