De Verzoamelstee organiseert op donderdag 24 januari 2013 in het dorpshuis van Onderdendam (Groningen) een lezing over het leven van Jane Austen. Tijdens deze lezing neemt Inge Zwerver de bezoekers mee naar de romantische sfeer van Engeland in de 18e en 19e eeuw en vertelt ze over het leven van de schrijfster.

Inge Zwerver is niet zozeer deskundig, maar wel vol passie. Haar liefde voor Jane Austen is ontstaan uit interesse voor het Engeland in de 18e eeuw. “In Jane’s boeken vond ik alles terug waar ik van hield en wat mij interesseerde. Toen ik me in haar eigen leven ging verdiepen voelde dat als een soort thuiskomen”, vertelt ze.

Het mooiste aan Jane’s leven vind ik de jaren in haar kindertijd in Steventon en later in Chawton.

Herkenning
“Als ik haar verhalen lees of de films zie, overvalt me een weemoed en herkenning die niet te verklaren is. Enkele jaren geleden heb ik met een vriendin een reis gemaakt naar Hampshire. We overnachtten destijds in Alton, een stadje vlakbij Chawton. Jane en Cassandra liepen vaak naar Alton voor boodschappen. Ik vond het heel bijzonder dezelfde weg te lopen en om het museum te bezoeken, Jane’s huis. Ik heb er dan ook wel een paar uur rondgelopen. Daarna natuurlijk naar Chawton House, het huis van Edward, de broer van Jane. Zo hebben we een dag rondgelopen, in de voetsporen van Jane en haar familie. Ook hebben we prachtige wandelingen in de omgeving gemaakt, net als Jane graag deed. Op de laatste dag zijn we naar Winchester gegaan en hebben we het graf van Jane bezocht. Dit was ook een bijzonder moment. Het mooiste aan Jane’s leven vind ik de jaren in haar kindertijd in Steventon en later in Chawton. Het leven tussen de velden en heuvels van Good old England, het buitenleven waar ze zelf zo van hield.”

De Noorderkrant besteedde onlangs een artikel aan de lezing van Inge, je kunt het op hun website lezen.

Bezoeken?
De lezing begint om 10.00 uur in Dorpshuis Zijlvesterhoek, Achterweg 1 te Onderdendam. Toegang is 4 euro, dit is inclusief een kleine Engelse ‘High Tea’. Bij voorkeur reserveren. Dit kan bij Verzoamelstee-medewerker Inge Zwerver 06-14936075/ inge.verzoamelstee@gmail.com