Twaalf exemplaren van de eerste druk van Emma werden in 1815 op verzoek van Jane Austen door de uitgever gestuurd aan vrienden en familie. Namens Jane schreef een klerk van de uitgever er ‘From the Author’ in. Eén van deze exemplaren, die van vriendin Anne Sharp, gaat op 12 december onder de hamer bij veilinghuis Sotheby’s. De richtprijs is 150.000 tot 200.000 pond.
Anne Sharp was de gouvernante van een van de dochters van Edward Knight-Austen, Jane’s broer. Er was een hechte vriendschap tussen Anne en Jane, die ook bleef bestaan toen Anne de familie Knight verliet om gezondheidsredenen en later in het noorden van het land weer een betrekking als gouvernante vond. Na Jane’s dood stuurde Cassandra Austen de gouvernante een aantal aandenkens, onder andere een lok van Jane’s haar.

Enige exemplaar
Voor zover bekend is dit het enige exemplaar van Emma dat nog bestaat van de twaalf die de inscriptie ‘From the Author’ kregen. Enkele jaren geleden verwisselde het boek al van eigenaar voor 325.000 pond. De schatting die nu wordt gedaan lijkt dan ook wat aan de voorzichtige kant. Ook wordt er op dezelfde dag een set van een eerste druk van Northanger Abbey en Persuasion geveild, die vermoedelijk eigendom was van een van broers van Tom Fowle. Jane’s zus Cassandra was verloofd met Tom, maar deze jongeman overleed in Brits West-Indië. Deze set zal naar verwachting tussen de 4.000 en 6.000 pond opbrengen.

Volledige set
Het is overigens druk op het Austen-front wat veilingen betreft. Vorige week ging een complete set van eerste en tweede drukken van Jane’s boeken onder de hamer bij veilinghuis Christie’s. Deze set bracht uiteindelijk bijna 40.000 pond op.

(Bron: Austenonly)