Gisteravond was op de BBC het programma Ian Hislop’s Stiff Upper Lip – An Emotional History of Britain te zien. Daarin maakt journalist/programmamaker en hoofredacteur van het satirisch magazine Private Eye Ian Hislop een reis door de geschiedenis van de emoties van de Engelsen. Waar komt die Engelse keurigheid en afstandelijkheid – de stiff upper lip – vandaan?. Hij bezocht daarbij ook het Jane Austen House Museum in Chawton. Heb je het programma gemist? Geen nood! Het wordt in de nacht van donderdag 4 oktober op vrijdag 5 oktober opnieuw uitgezonden, om 0.50u op BBC2.
We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar er was een tijd dat de Engelsen niet zo terughoudend waren met hun emoties. Volgens de Fransen waren ze zelfs nogal touchy-feely. Maar in de laat achttiende en negentiende eeuw veranderde dat. Hislop onderzoekt in zijn programma op humoristische wijze waar die verandering vandaan kwam. Mr. Knightley is volgens Hislop een goed voorbeeld van een man die zijn emoties onder controle heeft. Op de website van de BBC staat:

Ian argues that, strange as it may seem, we have the French to thank for our stiff upper lip – the horrors of the French Revolution and the threat from Napoleon teaching the British ruling classes just where rampant emotional expression might lead. Instead, the new breed of British heroes became men with admirable self-control, like Jane Austen’s Mr Knightley, who famously tells Emma ‘If I loved you less, I might be able to talk about it more.’

Ian Hislop’s Stiff Upper Lip – An Emotional History of Britain, vrijdag 5 oktober, 0.50 uur, BBC2