Tijdens werkzaamheden bij Chatham Historic Dockyard in Kent zijn resten gevonden van het oorlogsschip Namur, dat een belangrijke rol speelde in de zevenjarige oorlog (1756–1763). Charles Austen, Jane’s jongste broer, was van 1811 tot 1814 kapitein van het schip. De Namur maakte maar liefst ruim 47 jaar onderdeel uit van de vloot van de Royal Navy.
Resten van de Namur werden al in 1995 gevonden, maar het was nog niet eerder gelukt om daadwerkelijk vast te stellen dat het om dit oorlogsschip ging. Door jarenlang onderzoek en de vondst van merktekens van de bouwers in het hout, kan nu met zekerheid worden vastgesteld dat dit de resten van Charles Austens schip zijn.
De verhalen van Charles over zijn leven als zeeman zullen Jane Austen ongetwijfeld hebben geïnspireerd bij het creëren van het personage van Captain Wentworth. Charles Austen begon zijn zeer succesvolle zeecarrière op 12-jarige leeftijd en maakte een aantal belangrijke zeeslagen mee tijdens de Napoleontische oorlogen (onder andere tegen de Bataafse republiek, oftewel de Nederlanders). Hij stierf in het harnas als opperbevelhebber van de Engelse marine in de Oost-Indiën, op 73-jarige leeftijd. Meer informatie over Charles vindt je op de website van het Jane Austen Centre in Bath.
Charles Austen is niet de enige bekende naam die gelinkt is met de Namur. De beroemde zwarte schrijver en anti-slavernij activist Olaudah Equiano kwam in 1798 op veertienjarige leeftijd aan boord van Namur als slaaf van een officier.
Chatham Dockyard is sinds de sluiting van de scheepswerf een museum. Het wil een aparte tentoonstelling maken van de vondsten van de Namur en is daarom een inzamelingsactie gestart. Meer daarover lees je op de website van Chatham Historic Dockyard.

Bron: The Guardian