Jane Austens ring, die vandaag geveild is bij veilinghuis Sotheby’s, heeft maar liefst 126.000 pond opgebracht (inclusief kosten zelfs ruim 152.000 pond). Dit is vele malen meer dan de schatting van 20.000 tot 30.000 pond die in de catalogus stond. De ring werd gekocht door een bieder aan de telefoon.
Vlak voor het bieden vanmiddag van start ging, liet de veilingmeester nog weten dat de steen in de ring naar alle waarschijnlijkheid wel een turkoois is en niet odontoliet, zoals in de catalogus vermeld stond. Odontoliet is een goedkoper materiaal dat gebruikt werd om turkoois mee te imiteren. Ook is de brief die bij de ring hoort niet geschreven in 1869, maar in 1863. De biedingen begonnen al boven de schatting, namelijk bij 35.000 pond.

Eerste drukken

Ook een aantal eerste drukken van Jane Austen gingen vanmiddag onder de hamer. Mansfield Park bracht 4.200 pond op (schatting 3.000 – 5.000 pond), Northanger Abbey/Persuasion bracht 3.200 pond op (schatting 2.500 – 3.500 pond) en Pride and Prejudice werd voor 18.000 pond verkocht (schatting 20.000 – 30.000 pond). Emma werd niet verkocht, daar staakte de biedingen al bij 7.500 pond, terwijl de schatting tussen de 10.000 en 20.000 pond lag.

Erfstuk

De ring is tot nu toe onbekend gebleven voor het publiek, omdat hij altijd binnen de familie is gebleven. Bij de ring zat een brief uit 1863 van Eleanor Austen – die getrouwd was met Jane’s favoriete broer Henry – aan haar nicht Caroline Austen, waaruit blijkt dat dit echt om een erfstuk gaat:

My dear Caroline. The enclosed Ring once belonged to your Aunt Jane. It was given to me by your Aunt Cassandra as soon as she knew that I was engaged to your Uncle. I bequeath it to you. God bless you!

Caroline kreeg de ring in het jaar dat haar broer, James-Edward Austen-Leigh, de eerste biografie van Jane Austen schreef. Caroline hielp hem bij dit project door haar eigen herinneringen aan haar tante op te tekenen.