’t Is maar een klein en fijn dingetje, toch denkt veilinghuis Sotheby’s er zo’n 30.000 Britse pond voor te kunnen vangen: de ring van Jane Austen. Het kleinood wordt op 10 juli geveild, zo meldt Jane Austen’s Regency World op zijn website.
De ring is tot nu toe onbekend gebleven voor het publiek, omdat hij altijd binnen de familie is gebleven. Het gaat om een gouden ringetje met een blauwe turqoise-achtige steen, passend bij de eenvoud van Austens smaak, zoals bekend uit haar brieven.
Bij de ring zit een brief uit 1869 van Eleanor Austen – die getrouwd was met Jane’s favoriete broer Henry – aan haar nicht Caroline Austen, waaruit blijkt dat dit echt om een erfstuk gaat:

My dear Caroline. The enclosed Ring once belonged to your Aunt Jane. It was given to me by your Aunt Cassandra as soon as she knew that I was engaged to  your Uncle. I bequeath it to you. God bless you!

Caroline kreeg de ring in het jaar dat haar broer, James-Edward Austen-Leigh, de eerste biografie van Jane Austen schreef. Caroline hielp hem bij dit project door haar eigen herinneringen aan haar tante op te tekenen.
In de catalogus van Sotheby’s staat nog veel meer over de achtergrond van de ring (kijk bij Catalogue Notes and Provenance).

Er gaan overigens ook nog een paar eerste drukken van Austen onder de de hamer. Even hard sparen dus!

(c) Foto: Sotheby’s