Helemaal offtopic is het niet, want in de successerie Downton Abbey spelen heel wat acteurs mee die we eerder in Jane Austen verfilmingen zagen. Daarom willen we je laten weten dat de NCRV vanaf morgen, 6 juni om 19.25 uur op Nederland 2, iedere dag een aflevering van Downton Abbey uitzendt. Ze beginnen bij het eerste seizoen, op 19 juni start het tweede seizoen (om 19.00 uur) en op 28 juni is er een extra lange aflevering met de kerstspecial.

Voor wie de laatste twee jaar om de een of andere reden niets heeft meegekregen van Downton Abbey, even een korte samenvatting van de NCRV:

Downton Abbey is het landgoed van de Crawley-familie en het personeel. Sinds 1772 zijn de Crawleys als graven van Grantham met deze plek verbonden. De familie heeft een sterk besef van hun bevoorrechte positie en de lusten en lasten die dat met zich meebrengt. Robert, het hoofd van de familie, woont op het landgoed met zijn Amerikaanse vrouw Cora en hun drie dochters. Het welgestelde leven op Downton Abbey wordt mogelijk gemaakt door de inzet van het toegewijde personeel onder aanvoering van de butler. In Dowton Abbey komen de twee werelden samen. De serie speelt zich af in 1912, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Waarschuwing: Downton Abbey kan zeer verslavend zijn.

Om het dan toch ontopic te maken: in dit kostuumdrama zien we Dan Stevens (Edward Ferrars in Sense and Sensibility 2008), Maggie Smith (Lady Gresham in Becoming Jane), Hugh Bonneville (Rev. Brook Bridges in Miss Austen Regrets), Penelope Wilton (Mrs. Gardiner in Pride and Prejudice 2005) en Robert Bathurst (Mr. Weston in Emma 2009). De muziek is van John Lunn, die ook de muziek voor Sense and Sensibility 2008 componeerde.
Misschien zijn we nog een Austen-link vergeten? Laat het weten in een reactie! En als je Downton Abbey al hebt gezien, laat vooral weten wat je er van vindt!