Door Odette Snel

“I write only for fame, and without any view to pecuniary Emolument”, schreef Jane Austen grappend op twintigjarige leeftijd aan haar zuster Cassandra. Jane’s faam heeft de laatste jaren geleid tot een spectaculaire toename van het aantal boeken over haarzelf en de tijd waarin zij leefde. Dat de markt nog lang niet verzadigd is, blijkt wel uit het feit dat in juni twee interessante boeken uitkomen die een must zijn voor de doorgewinterde Janeite en voor degenen die graag hun kennis willen verbreden.

Jane Austen Cults and Cultures
Als eerste zal op 1 juni bij The Chicago University Press ‘Jane Austen Cults and Cultures‘ van Claudia L. Johnson verschijnen. Claudia Johnson is een professor Engelse literatuur aan de Princeton Universiteit. Ze heeft al verschillende publicaties over Jane Austen op haar naam staan.

In Cults and Cultures gaat Johnson via een tijdreis van tweehonderd jaar na hoe de bewondering voor Jane Austen is gegroeid tot wat zij nu is. Aan de hand van verhalen van lezers, aanbidders en critici wordt een beeld gecreëerd van de cultstatus die Jane Austen inmiddels heeft bereikt. Een cultstatus waarbij zelfs parodieën op haar boeken met zeemonsters en zombies niet worden gemeden. Verder wordt aandacht besteed aan hoe het begrip ‘Jane Austen’ door haar aanbidders wordt gekoppeld aan klassenverschillen, gebruiken en taalgebruik.

Bestel Cults and Cultures bij Bol.com

What Matters in Jane Austen?: Twenty Crucial Puzzles Solved
Het tweede boek, geschreven door John Mullan, professor Engels aan de University College London, zal 7 juni verschijnen bij Bloomsbury Publishing PLC. In twintig korte hoofdstukken wordt aan de hand van een antwoord op een vraag uit Jane Austens boeken een beeld gegeven van het leven in Engeland in de regency-tijd.
Vragen als ‘in welk boek is het weer belangrijk’, ‘welk hoofdpersoon heeft het kortst verkering’, ‘wat is Mrs Bennets voornaam’, ‘wie trouwt een man jonger dan haarzelf’ leiden tot de ‘do and don’t’s’ in deze periode. Ook komt de lezer aan de hand van haar brieven meer over Jane Austen te weten. Welke boeken las zij zelf en van hoeveel geld moest Jane rondkomen?

Voor The Guardian maakte John Mullan de ultieme Austen Quiz. Test hier jouw kennis van haar boeken!

Bestel What Matters in Jane Austen bij Bol.com