Ongetwijfeld zul jij je, net als wij, regelmatig verbazen over alles wat er rondom Jane Austen op tv te zien is en in de boekwinkel te vinden is. Ongeveer iedere week komt er wel een prequel, sequel of variatie uit op een van Austens boeken. Professor Juliette Wells verbaasde zich er ook over en schreef daarom het boek ‘Everybody’s Jane; Austen in the popular imagination’, dat vorige maand verscheen bij Continuum International Publishing Group.
In haar boek neemt Wells de Austen-manie van de laatste decennia onder de loep en onderzoekt welke rol deze heeft gespeeld bij de culturele relevantie die Jane Austen heden ten dage nog altijd heeft. De uitgever schrijft:

The first book to investigate Jane Austen’s popular significance today, Everybody’s Jane considers why Austen matters to amateur readers, how they make use of her novels, what they gain from visiting places associated with her, and why they create works of fiction and nonfiction inspired by her novels and life.The voices of everyday readers emerge from both published and unpublished sources, including interviews conducted with literary tourists and archival research into the founding of the Jane Austen Society of North America and the exceptional Austen collection of Alberta Hirshheimer Burke of Baltimore.Additional topics include new Austen portraits; portrayals of Austen, and of Austen fans, in film and fiction; and hybrid works that infuse Austen’s writings with horror, erotica, or explicit Christianity.Everybody’s Jane will appeal to all those who care about Austen and will change how we think about the importance of literature and reading today.

Een uitstekende recensie van dit boek lees je op Austenprose.

Benieuwd naar dit boek? Bestel het via Amazon.co.uk: Everybody’s Jane: Austen in the Popular Imagination