“As for the ball, it is quite a settled thing; and as soon as Nicholls has made white soup enough I shall send round my cards.”
~ Charles Bingley, Pride and Prejudice

Op zaterdag 28 april 2012 wordt er een lezing georganiseerd met aansluitend een proeverij over koken en eten in de tijd van Jane Austen. De lezing wordt gegeven door neerlandica en culinair historica Christianne Muusers. De lezing vindt plaats in een prachtige 19e-eeuwse salon in het centrum van Utrecht van 14.00 – 16.30 uur.

In Jane’s boeken wordt er wel over voedsel gesproken, alleen niet erg uitgebreid zoals schrijvers na haar in de romantische periode deden. Ze aten het ontbijt, lunchten met koud vlees en na het diner was het weer tijd voor de scherpe gesprekken. Als er maaltijden in haar boeken worden beschreven dan is dit omdat ze een morele of ironische functie hebben. Bijvoorbeeld in Sense and Sensibility: “‘I hope he has had no bad news,’ said Lady Middleton. ‘It must be something extraordinary that could make Colonel Brandon leave my breakfast table so suddenly.'”

Doe mee!
Nu is je kans om meer te weten te komen over wat Jane, haar familie en de karakters uit haar boeken zouden eten in de 19e eeuw. Want wat is nou toch ‘white soup’ en waarom was Miss Bates er zo verrukt van dat er soep geserveerd werd op het ball in the Crown?

De salon waar de lezing wordt gehouden

“Soup too! Bless me! I should not be helped so soon, but it smells most excellent, and I cannot help beginning.”
~ Miss Bates, Emma

De lezing zal niet alleen over Jane Austen gaan, maar behandelt ook meer gerechten uit de Napoleontische periode en zal, naast de Engelse, ook over de Nederlandse en Franse keuken gaan. De lezing wordt afgesloten met een proeverij van drie kleine gerechten en een gekruide wijn. Na de lezing kunnen een week lang de bijhorende recepten gedownload worden, in de oorspronkelijke taal, moderne vertaling en bewerking voor de moderne keuken.

Interesse?
Je kunt je hieronder opgeven voor de lezing op 28 april 2012. De lezing & proeverij kost € 30,00 p.p en je dient dit vooraf te betalen. Je ontvangt na aanmelding een e-mail met meer gegevens en het adres van de locatie.
Als je een vraag wilt stellen over de proeverij, scroll dan naar beneden en vul het onderste formulier in.

Sorry, je kunt geen kaarten meer kopen voor dit evenement!