Bijna tweehonderd jaar na haar dood weet Jane Austen nog altijd mensen te inspireren. Maar ook aan te zetten tot dingen die ze eerder nooit hadden gedurfd, of waaraan ze nooit aan hadden durven denken. Zo zette de liefde voor het werk van Jane Austen een bezoekster van deze website aan tot het geven van een inleiding in het Filmhuis van Bussum. In regency-jurk én met bungelende reticule.

Door Rebecca

Tja, daar stond ik dan gehuld in regency dress, nepknot op mijn hoofd en reticule bungelend aan mijn arm. Even schoot het door mijn hoofd: als Jane mij nu ziet draait ze zich om in haar graf in Winchester Cathedral…. Doe ik haar wel recht aan? En vooral waarom wil ik dit eigenlijk? Maar toen ik het schaars verlichtte zaaltje in Filmhuis Bussum inkeek en iedereen geboeid en geïnteresseerd naar het scherm zag turen dacht ik: ja, Jane is deze aandacht meer dan waard!

Een presentatie over het leven en het werk van Jane Austen is zo gemaakt. Er is immers ontzettend veel materiaal. Maar de vraag is: hoe breng je dat over op een groep vrouwen die allemaal wel eens van Pride and Prejudice hebben gehoord en een keertje een film of tv-serie voorbij hebben zien komen. Maar verder weinig weten van deze bijzondere romans en illustere schrijfster. Wat kan ik ze nu over Jane vertellen dat ze inzien dat ze veel meer is dan een zoetsappige vrijgezell(ig)e novelist? De oplossing leek mij uiteindelijk simpel. Gewoon over haar vertellen en aan de hand van beelden laten zien dat zij een zeer intelligente en analytische kijk had op de ‘society’ van 200 jaar geleden.

Maar of ik daar in ging slagen, was nog maar te bezien. Wie schetst dan ook mijn verbazing dat de keren dat ik mijn beeldverhaal liet zien de toehoorders na afloop lieten blijken dat er voor hen een wereld was opengegaan. Vol trots realiseerde ik me dat mijn toehoorders iets geleerd hadden en bewondering hadden gekregen voor mijn favoriete schrijfster. Ze hadden er geen idee van gehad dat de situatie van Elinor en Marianne uit Sense & Sensibility model heeft gestaan voor de uiterst realistische situatie waarin Jane en Cassandra zich bevonden. Dat maakt de ziekbedscène, fenomenaal geacteerd door Kate Winslet en Emma Thompson, er opeens een stuk geloofwaardiger op.

Steeds maar weer blijf ik mezelf verwonderen over wat haar persoonlijkheid en haar boeken met mij doen. Ze zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Niet alleen bij mijn eigen schrijfpogingen maar ook in mijn kijk op de maatschappij. Want is er wel zoveel veranderd in die 200 jaar? Dat is het denk ik wat ik door wil geven aan de toehoorders. En wie denk je dat er aan het eind van de avond het meest heeft genoten… Je raadt het al:
Die vrouw gehuld in regency dress, nepknot op haar hoofd en reticule bungelend aan haar pols…

Wil je meer informatie over het Jane Austen beeldverhaal van Rebecca? Neem dan contact op met info@janeausten.nl