Een wassen beeld van Jane Austen (op ware grootte) wordt volgende zomer onthuld, niet in Madame Tussaud’s, maar in het Jane Austen Centre in Bath. Het beeld wordt gemaakt door Mark Richards, een van de beste Britse portretbeeldhouwers, die eerder succes had met bustes van koningin Elizabeth II en prins Philip. Ook ontwierp hij afgelopen jaar een herdenkingsmunt voor het huwelijk van William en Kate.

Probleem
Het grootste probleem bij het maken van portretten van Jane Austen is natuurlijk dat niemand echt weet hoe ze er heeft uitgezien. De enige afbeelding van de schrijfster, van de hand van zus Cassandra, werd door haar neef afgedaan als ‘hideously unlike her’. Om toch tot een goede benadering te komen van Jane’s uiterlijk wordt Richards bijgestaan door grafologe Payricia Field die aan de hand van Jane’s handschrift inzicht zal proberen te geven in haar karakter.
Ook forensisch artiest Melissa Dring zal meewerken aan het project. Zij schilderde na een uitputtende studie van Jane’s nalatenschap en afbeeldingen van familieleden een portret van de schrijfster. Het schilderij dat in 2003 werd onthuld (zie afbeelding bij dit bericht), wordt nog steeds gezien als de meest realistische gelijkenis. Het hele creatieve proces zal op film worden vastgelegd door documentairemakers van Grace Productions.

‘Up close’
Of het beeld echt lijkt op Jane zullen we waarschijnlijk nooit weten. Toch verwacht directeur David Baldock van het Jane Austen Centre dat veel van zijn bezoekers hun versie van Jane ‘up close’ willen ontmoeten.