Door Jacqueline Kramer
Pride and Prejudice 1995; dat betekent waarschijnlijk dat de serie in 1995 is opgenomen. Geen idee wanneer hij voor het eerst is uitgezonden in Nederland. Het zal ergens in 1996 geweest zijn? Toen had ik een drukke fulltime baan, een gevuld sociaal leven en keek ik niet of nauwelijks naar de TV. Als ik een avond rustig thuis was, las ik liever een boek. Rond die tijd heb ik voor het eerst P&P gelezen, en ook S&S. Ergens in de eerste jaren van deze eeuw is P&P nog eens uitgezonden door de NCRV, en heb ik helaas maar korte stukken kunnen zien. De kleine kinderen waren gearriveerd, dus dook ik ’s avonds doodmoe mijn bed in, om ‘ s nachts wel drie keer eruit te moeten….

Genoten
In 2005 liep ik in R. een grote Kruidvat binnen, met een flinke voorraad DVD’s. Tot mijn verrassing zag ik daar P&P 1995 liggen, die ging meteen in mijn winkelmandje! Eenmaal thuis heb ik vol ongeduld gewacht tot ik wat uurtjes voor mezelf had, en toen die eenmaal waren aangebroken…. goh, wat heb ik genoten…..! Zoveel dingen vond ik mooi: de vertolkingen van Jennifer-Elizabeth en Colin-Darcy, de mooie beelden, de leuke kostuums, de mooie intense blikken van Colin….. Ik zou niet weten hoe vaak ik sindsdien de DVD heb afgespeeld. Soms kijk ik maar een kwartiertje, naar een bepaald deel van het verhaal of een bepaalde scene, en dan is mijn dag weer goed!

Jane Austen schreef naar mijn mening ware poezie in deze scène.

Mijn dochter M. (10 jaar) kijkt vaak met me mee. Haar favoriete scène is wanneer Elizabeth op Pemberley achter de piano zingt en Darcy zijn ogen niet van haar kan afhouden. M. zingt het stukje (uit een opera van Mozart) dan mee, dat is zo leuk! De favoriete scène van mijn zoon H. (7 jaar) is als Darcy op Pemberley met zijn honden door de gang wandelt en aan Elizabeth achter de piano denkt in flashbacks.

Mooiste scène
Mijn mooiste scène is – ja, ik heb er zoveel eigenlijk. Als ik een keuze moet maken: als de trotse Darcy op het avondje bij de familie Lucas naar Elizabeth kijkt, als ze hem net heeft verteld dat ze niet wil dansen (‘I entreat you not to suppose that I moved this way in order to beg for a partner). Darcy realiseert zich dat hij gevoelens heeft voor Elizabeth. Miss Bingley komt aan zijn oor zeuren en hij vertelt haar over ’the very great pleasure which a pair of fine eyes in the face of a pretty woman can bestow’. Waar vind je nog zulke mooie scènes, zulke mooie woorden?
Jane Austen schreef naar mijn mening ware poezie in deze scène.

Ach, zo kan ik nog heel lang doorgaan over andere scenes die ik ook prachtig vind. De serie is zo de moeite waard om te bekijken, en nog eens, en nog eens….. Gelukkig bestaat er een DVD! Stel je voor, dat we nog zoals vroeger moesten doen; elke avond voor de uitzending thuisblijven en anders wachten tot het weer uitgezonden wordt…. dat kun je je haast niet meer voorstellen.

Bedankt BBC, en bedankt Jennifer en Colin voor jullie vertolkingen, ik zou deze serie nooit meer willen missen. Leuk dat hij weer uitgezonden wordt!