Begin april verscheen bij Frances Lincoln Limited de tweede editie van het boek ‘Tea with Jane Austen’. Het boek is geschreven door de Amerikaanse Kim Wilson. Dit is het perfecte boek voor de ware theeleut en liefhebber van Jane Austen. Zittend in een comfortabele stoel met een geurend kopje thee naast je, voert het je langs de verschillende tijden van de dag waarop thee werd gedronken in Jane Austens tijd en krijg je water in je mond van de foto’s van alle lekkernijen die bij een kopje thee passen.
Het boek geeft een helder beeld van de geschiedenis, cultuur en gebruik van thee in de regency periode. De gebruikte foto’s zijn heel toepasselijk, er is veel aandacht besteed aan de vormgeving. Tevens worden regelmatig passages geciteerd uit Jane’s boeken en haar brieven die betrekking hebben op het drinken van thee. Ook komen haar tijdgenoten aan bod. En voor de keukenprinsen c.q. -prinsessen onder ons: er staan genoeg historische recepten in het boek die het mogelijk maken de regency thee cultuur letterlijk en figuurlijk te “proeven”.

Dol op thee
Thee was in Jane’s tijd een luxe product. Om te voorkomen dat het personeel thee zou stelen, was in huishoudens de kast waar de thee werd bewaard vaak op slot. In de Austen familie beheerde Jane de sleutel van de thee- en suikerkast. Het maken van het ontbijt was haar enige huishoudelijke taak, zodat ze haar overige tijd kon besteden aan het schrijven.

Jane was dol op thee, zoals blijkt uit het volgende citaat uit een brief die zij aan Cassandra schreef op 31 mei 1811: “We began our China Tea three days ago & I find it very good”.
De ’thee en toast ontbijtcultuur’ was in Jane’s tijd nog niet zo lang populair. In de periode daarvoor bestond het traditionele Engelse ontbijt uit ‘rundvlees en bier’, maar dat was net over zijn hoogtepunt heen. Dankzij haar welgestelde broer Edward kende Jane ook de luxe ontbijt gewoontes die in de landhuizen gebruikelijk waren. Op 13 augustus 1806 schreef ze over het ontbijt dat ze met haar moeder en zus had gebruikt in Stoneleigh Abbey het volgende: “At nine in the morning we meet and say our prayers in a handsome Chapel… then follows Breakfast consisting of Chocolate Coffee & Tea, Plump Cake, Round Cake, Hot Rolls, Cold Rolls, Bread & Butter, and dry toast for me”.

Wie is Kim Wilson
Kim Wilson is een schrijfster, editor en tuinierster. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Al jarenlang is ze lid van de Jane Austen Society of North-America. Kim woont in Waukesha, Wisconsin. ‘Tea with Jane Austen’ is haar eerste Jane Austen gerelateerde boek. De eerste editie verscheen in 2004 bij Jones Books. Haar tweede Jane Austen gerelateerde boek ‘In the Garden with Jane Austen’ is verschenen in 2008.

Bestel ‘Tea with Jane Austen’ bij Bol.com
Bestel ‘Tea with Jane Austen’ bij Amazon.co.uk