Lieve J,

Raad eens waar ik zit te schrijven. Een hint: ik ben niet thuis, maar voel me wel thuis. Ik zit op een terras en kijk uit over een dal. Ik hoor vogels en er kraait een haan bij een boerderij verderop. Het is nog vroeg. In de vallei hangt nevel.

Ik ben in Portugal, in het huis van mijn moeder. Over een paar uur zijn die flarden mist verdwenen. Dan schijnt de warme voorjaarszon en is het gedaan met de rust. Voor mij in het zwembad zullen de meisjes spartelen en proesten. En ze roepen om het hardst: ‘Koud, wat is het koud!’ Maar dat is geen reden om het water uit te gaan. O nee, dat was het de afgelopen dagen immers ook niet.

We zijn hier nu vier dagen. Een vliegreis van drie uur bracht ons in Lissabon. En met een huurauto waren we in anderhalf uur op deze prachtige plek. Maar al met al waren we toch een hele dag aan het reizen. Met dat wachten op de vliegvelden erbij gerekend werd het een hele zit.

Is een van je broers ooit hier geweest? F misschien, of C? Tijdens een van hun zeereizen hebben ze Portugal vast aangedaan. In dat geval hebben ze je zeker verteld over de schoonheid en ongereptheid van het land. Wij trekken er elke dag op uit om de omgeving te bekijken. We zien witte huizen, witte kerken, oude kastelen en historische kloostercomplexen. In de gebouwen zijn Moorse invloeden te zien. En overal zie je de Portugese voorliefde voor tegelmozaïek. Het landschap wordt bepaald door olijf- en citrusbomen, druivenranken en palmen. De olijfbomen bloesemen kleine witgele bloemetjes. En sinaasappels kun je zo van de bomen plukken. Dat schijnt het hele jaar door zo te zijn.

Hoe is het met jou? Heerlijk dat je met E en de kinderen mee kon naar Dorset. De kust is er prachtig. Langs de stranden vind je met een beetje geluk fossielen. En schelpen natuurlijk. Als ik aan zee ben, loop ik altijd diep voorovergebogen te speuren naar schatten. Een vakantie aan zee zo vroeg in het jaar is echt een cadeautje. Wat een bof dat E in het rijtuig nog plaats had voor jou!

Hoe was de terugreis? Hebben jullie er lang over gedaan? Twee dagen, of nog langer? Het is een hele afstand van Dorset naar Kent. Ik stuur deze brief naar Godmersham, omdat je zeker in Kent bent tegen de tijd dat hij je bereikt.

Wij hebben nog een week vakantie hier. Daarna ben ik weer gewoon thuis bereikbaar. Laat je me weten hoe het is bij E en zijn familie? Mijn hartelijke groeten voor hen allemaal!

Zonnige groeten,
A

Anke Werker en Rick de Haas


‘Follies and nonsense, whims and inconsistencies do divert me, I own, and I laugh at them whenever I can.’
Met dit citaat van Jane Austen (1775-1817) als motto schrijft Anke Werker (1972) brieven aan deze schrijfster. Een reactie verwacht ze niet. Wel hoopt ze antwoord te vinden op de vraag hoe anders de wereld van nu is in vergelijking met twee eeuwen geleden. En, is die wereld wel zo anders? Illustrator Rick de Haas voorziet de brieven van commentaar in beeld.