Natuurlijk raken we niet uitgepraat over Jane Austen. Maar we willen ook af en toe wat anders lezen dan onze zes favorieten. Daarom vandaag een recensie van het boek ‘Helen’ van Maria Edgeworth, geschreven door onze gastrecensente Suzanne Siermann.

Op zoek naar een paar leuke boeken om tijdens de vakantie te lezen, kwam ik terecht bij de enige Nederlandse vestiging van de Engelse boekhandelketen Waterstone’s in Amsterdam. Uit het enorme aanbod aan Engelstalige literatuur viel mijn oog op het boek ‘Helen’ van Maria Edgeworth. ‘Als u van de boeken van Jane Austen houdt, moet u dit boek zeker lezen’. Meer aanbeveling had ik niet nodig.
Hoofdpersoon in Helen is Helen Stanley die na de dood van haar voogd berooid achter is gebleven. Ze heeft wel geld geërfd van haar ouders, maar dat gebruikt ze om de schulden van haar overleden voogd te betalen. Door haar jeugdvriendin Cecilia wordt ze uitgenodigd om bij haar en haar man General Clarendon te komen wonen. Helen maakt er kennis met de vele gasten die komen en gaan op het landgoed en raakt ongewild betrokken in een web van leugens en bedrog. In het tweede deel van het boek gaat Helen met haar vriendin en gevolg naar Londen. Daar ontvouwt zich de ontknoping van het verhaal, waarin duidelijk wordt welke gevolgen de leugentjes om bestwil kunnen hebben. Centraal is de vraag of je meerdere keren verliefd kunt zijn. De echtgenoot van Cecilia heeft namelijk voordat hij haar ten huwelijk vroeg, gevraagd of ze al eerder verliefd was geweest. Om hem niet teleur te stellen heeft Cecilia hem verteld dat hij haar eerste liefde is. Dat blijkt niet helemaal waar te zijn, maar haar echtgenoot mag daar niet achter komen. Cecilia weet het zo te draaien dat het bijna lijkt alsof Helen degene is die niet helemaal eerlijk is geweest. Wat haar kansen op het sluiten van een goed huwelijk ernstig in gevaar brengt.
Succesvol
Maria Edgeworth leefde in dezelfde tijd als Jane Austen. Maria werd geboren op 1 januari 1767 en groeide op in een groot, welvarend gezin in Ierland. Ze was al een succesvol schrijfster toen Jane Austen haar eerste boek publiceerde. Jane Austen was een groot fan van Maria. Maria Edgeworth heeft vele boeken geschreven, kinderboeken (die een doorbraak waren in de manier van denken over de wereld van kinderen), satirische boeken en romans. Ze trouwde nooit. Helen is een van haar laatste boeken.
Emma
Helen vind ik wel wat weghebben van het boek Emma van Jane Austen. Hoewel er niet gekoppeld wordt in Helen, wordt er wel gekonkeld en gemanipuleerd, vooral door de vriendin van Helen. De manier waarop in Helen de karakters worden beschreven deed me erg denken aan de stijl van Jane Austen, een beetje afstandelijk met enige satire. Helen is de goedheid zelve, soms iets té als je het mij vraagt. Ze is niet dom, maar wel naïef. Het tweede deel leest een stuk vlotter dan het eerste, omdat in dit deel zich pas echt het verhaal ontwikkelt. En met wat je in het eerste deel hebt gelezen in je achterhoofd, snap je dat iemand zich met liegen en bedriegen vreselijk in de nesten heeft gewerkt, waar iemand anders de prijs voor mag betalen.
Ik vond het geen boek dat vlot wegleest, maar dat geldt ook voor de boeken van Jane Austen. Het taalgebruik van het begin van de 19e eeuw is anders dan dat van het begin van de 21e eeuw. Maar voor de doorgewinterde Jane Austen fan kan dat geen probleem zijn.
Helen is een boek om meermalen te lezen. Voor iemand die alle boeken van Jane Austen heeft gelezen en op zoek is naar iets vergelijkbaars is Helen een aanrader. Het is jammer dat er nog geen Nederlandse vertaling is uitgebracht.

Nieuwsgierig geworden naar Helen? Je kunt het boek voor € 10,99 bestellen bij Bol.com via deze link.

Suzanne Siermann

Suzanne Siermann

Suzanne Siermann is al vanaf de middelbare school geïnteresseerd in Jane Austen. Austens boeken heeft zij inmiddels meerdere malen gelezen en, zo zegt Suzanne, ‘ze vervelen nooit!’ Ook andere 19e eeuwse schrijfsters hebben een plek in haar boekenkast. Naast het lezen van historische romans vind zij het ook leuk om musea te bezoeken en heeft zij een zwak voor kostuumgeschiedenis. In het dagelijks leven werkt zij als Functioneel Beheerder bij Holland Casino.