Voor wie uitgekeken is op zijn rijtje Jane Austen pockets hebben we goed nieuws: Op 28 oktober gaan enkele eerste drukken van Jane’s meesterwerken onder de hamer bij Sotheby’s in Londen. Een anonieme verzamelaar laat dan zijn 149 stuks tellende eerste drukken verzameling veilen.
Pride and Prejudice
Het diepst moet in de buidel getast worden voor een P&P uit 1813 (zie foto). Die wordt geschat op 75-100 duizend Britse ponden. Verder in de aanbieding eerste drukken van S&S (1811) voor 40-60 duizend pond en Northanger Abbey (1818) voor 20-30 duizend pond. De recente verfilming heeft de prijs van Emma ogenschijnlijk nog niet opgedreven. De eerste druk uit 1816 wordt maar geschat op 20-30 duizend pond.
Alle exemplaren zijn in goede antiquarische conditie en zijn gebonden in originele ‘publishers boards’. Voor wie het toch vooral om een leuk leren bandje gaat, is er nog een tweede druk van Mansfield Park te krijgen in stemmig blauw leer. Voor maar 1500-2000 pond.
Liefhebbers van 19de eeuwse vrouwenliteratuur kunnen verder kiezen uit eerste drukken van Emily en Charlotte Brontë, George Eliot en Elisabeth Gaskell. Maar ook mannelijke schrijvers uit de 19de en 20ste eeuw zijn ruim vertegenwoordigd met onder andere Joseph Conrad, Thomas Hardy, James Joyce en Samuel Beckett. De totale veilingopbrengst wordt geschat op ongeveer drie miljoen pond.

Meebieden?
Bekijk de catalogus op de site van Sotheby’s.