Moeder Stanhope is meedogenloos. Ze wil een van haar dochters uithuwelijken aan de vreselijke, harteloze, saaie en vooral oude (32 jaar) maar wel rijke Mr. Watts. Wie het zal worden, maakt haar niet uit. “Zolang aan het eind van de dag een van mijn dochters maar een man heeft”, verzucht ze. Het toneelstuk The Stanhope Sisters, van Pink Slip Theatre, is gebaseerd op het vijf brieven tellende verhaal ‘The Three Sisters’ van Jane Austen. Speciaal voor het Jane Austen Festival werd het stuk afgelopen donderdag gespeeld in het Theatre Royal in Bath.
Zestien
Jane Austen schreef het verhaal toen ze een jaar of zestien was. Bepaalde personages zijn de ruwe versies van figuren die we later in haar boeken tegenkomen. Moeder Stanhope heeft duidelijk een aantal karaktertrekken van Mrs. Bennet, de verachtelijke Mr. Watts doet denken aan een wereldlijke versie van Mr. Collins. Deze Mr. Watts is gevallen voor de oudste dochter Mary, maar die twijfelt of ze ja moet zeggen op zijn aanzoek. Maar ze wil ook niet dat haar zussen Sophy en Georgiana eerder dan zij trouwen. Deze twee jongsten peinzen er niet over om de hand van Mr. Watts te accepteren, maar laten hun oudste zus hierover in twijfel. Als dan ook nog de jonge en aantrekkelijk Mr. Brudenell een van de zussen het hof komt maken, is de paniek op een hoogtepunt. Want wie gaat er nu met Mr. Watts trouwen en wie krijgt de aantrekkelijke, maar zeer verlegen Mr. Brudenell? (in wie wij duidelijk een Edward Ferrars herkenden). Mr. Watts leerde het publiek alleen maar kennen via de brieven, maar een zin als de volgende zegt al genoeg over zijn karakter: “I am by no means guided by a particular preference to you above your sisters, it is equally the same to me which one I marry of the three.”
Talent
Het stuk The Stanhope Sisters werd eerder dit jaar een aantal weken lang in een klein theater in Londen gespeeld door Pink Slip Theatre. Het is onmiskenbaar een werk van Jane Austen: de humor, scherpte, de timing laten zien dat haar talent al op zeer jonge leeftijd ontwikkeld was. Het stuk heeft zijn kracht ook te danken aan het mooie spel van de professionele acteurs, die echte Austen-karakters wisten neer te zetten: de verlegen Mr. Brudenell die zich maar geen houding weet te geven, de jongste dochter Georgiana die op sluwe wijze de opdringerige Mr. Watts weet af te wijzen, de verwaande Mary die het maar moeilijk heeft met het kiezen tussen haar vrijheid of een leven vol rijkdom met een vervelende man.
Momenteel zijn er geen nieuwe speeldata bekend voor The Stanhope Sisters, maar de acteurs hopen het zeker nog een keer te kunnen spelen, lieten zij na afloop weten. Met andere woorden: sponsors gezocht!