Morgenavond (zaterdag 14 augustus om 20.25 uur, Ned. 2) zendt de NCRV de eerste aflevering van de serie ‘Emma’ uit. De televisiegidsen van komende week staan vol met geslaagde en minder geslaagde recensies. Van de Veronica-gids die in een omschrijving van een paar zinnen maar meteen het einde weggeeft, en de Vara-gids die niet verder komt dan ‘zoetsappig liefdesdrama’ tot een interessant artikel in de NCRV gids en een voortreffelijke drie pagina’s in de VPRO Gids.
JaneAusten.nl maakte een kort overzicht.
VPRO
Ilse van der Velden krijgt in de VPRO Gids alle ruimte om aan onwetenden uit te leggen waarom zij morgenavond voor de buis moeten zitten. Van der Velden lijkt een liefhebber met verstand van zaken en we hebben het nog niet eerder zo mooi omschreven gezien. Zij schrijft:

Die aantrekkingskracht zit ‘m natuurlijk niet alleen in het feit dat iedereen zo voorkomend is – al is het een feest om in een wereld te kunnen verdwijnen waarin wellevendheid nog zo’n prominent onderdeel is van het dagelijks leven. Dat is niet ‘onecht’, zoals je Nederlanders nogal eens hoort opmerken over beleefdheidsfrases. Nee, dat soort vriendelijkheid tilt je op en kan net het lichtpuntje vormen dat grijze dagen, en soms het leven in het algemeen, nodig hebben.

Ook schrijft zij:

Het mooie van Austen is dat op het eind iedereen krijgt wat hij verdient. En soms krijgen mensen de kans tot inzicht te komen. Dat biedt perspectief en hoop in een wereld die toen minstens zo ingewikkeld en hard was als de onze.

Het artikel en prachtige illustraties zijn zeer zeker de moeite waard om € 1,25 voor neer te leggen. Halen dus, die VPRO Gids!

NCRV
Bij de NCRV vult het gezicht van Romola Garai de cover van de tv-gids. Binnenin worden twee pagina’s besteedt aan de locatie die in deze serie is gebruikt voor ‘Hartfield’, het huis van Emma Woodhouse. Patrick Bremmers interviewde de eigenaars van Squerreys in Kent, wat een zeer smakelijk artikel oplevert. Hij schrijft:

Buiten de poorten van het landgoed werden de tenten opgeslagen. Compleet met tot kleedkamers omgebouwde caravans waarin de acteurs en actrices werden geschminkt, en cateringvoorzieningen. “We mochten elke dag meelunchen,” zegt mrs. Warde. “En daar wen je aan als je zes weken niet hoeft te koken, hoor!” (lacht).

KRO
Rivka Groenier vult in de KRO-gids een pagina met haar recensie. Zij schrijft:

Schrijfster Jane Austen (1775-1817) vreesde dat ze met Emma een heldin had gecreëerd van wie niemand zou houden behalve zijzelf. Die voorspelling komt bij deze -zoveelste- verfilming in ieder geval niet uit. Actrice Romola Garai zet een onweerstaanbare Emma neer: naïef, ondeugend en stronteigenwijs, maar uitermate charmant en sprankelend.

Ken je iemand van wie jij vindt dat hij of zij deze serie moet zien? Gebruik dan de onderstaande knoppen (onder share and enjoy) om ze via Twitter, Hyves, Facebook of andere sociale media of mail op de hoogte te stellen van dit artikel.