Jane Bites Back van Michael Thomas Ford lijkt opnieuw een poging om mee te liften op de populariteit van Jane Austen en haar werk. Maar in tegenstelling tot Pride and Prejudice and Zombies, of Sense and Sensibility and Seamonsters, gaat het hier niet om een bewerking van een bestaande klassieker, maar om een zelfbedacht plot.

In Jane Bites Back blijkt Jane Austen niet gestorven te zijn in 1817, maar nog steeds te leven. Ze woont in Amerika, runt een boekhandel en probeert al tweehonderd jaar een nieuw boek gepubliceerd te krijgen. De terugkeer van Lord Byron, de man die haar ooit tot vampier maakte, zorgt voor een wending in haar rustige bestaan.
Uiteraard roept een boek als dit bij menig Janeite weerstand op. Toch is Laurell Ann van de toonaangevende Austen sites Austen Prose en Jane Austen Today heel erg enthousiast:

Jane Austen’s novels brim with irony, witticism, and in the end, a gentle reprove or two. It is why I love her writing. Few authors can deliver this dry, deft and wickedly funny style. Michael Thomas Ford is one of them.

Wil je precies weten wat zij er van vindt? Lees haar hele recensie.
Ben je benieuwd wat de schrijver bezielde om van Jane Austen een vampier te maken? Op zijn blog schrijft Michael Thomas Ford daarover het volgende:

Now that my novel Jane Bites Back is out, people inevitably want to know how I came up with the idea of turning Jane Austen into a vampire. The truth is that it was an accident. In the spring of 2008 I was talking to my agent about the sad state of publishing.

“The only things selling are vampires and Jane Austen,” my agent said.

“I should do a novel about Austen as a vampire,” I joked.

Lees de hele blog op de website van Michael Thomas Ford. Je kunt daar ook een stukje uit het boek lezen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Jane Bites Back?
Het boek is bestellen bij Amazon.co.uk via onderstaande link: