trotsenvooroordeel2

Trots en Vooroordeel

Met een nieuwe uitgave van ‘Trots en Vooroordeel’ van Jane Austen sluit De Volkskrant zijn Perpetuareeks af. In deze reeks zijn de beste boeken uit de wereldliteratuur samengebracht. De reeks is door een deskundige jury samengesteld en voorzien van een uitgebreid nawoord. Deze nieuwe uitgave van Trots en Vooroordeel is ook voorzien van een voorwoord van Ciska Dresselhuys. In de Volkskrant boekenbijlage stond afgelopen vrijdag, 9 oktober, daaruit een fragment. Dresselhuys schrijft onder meer:

Elke keer als ik zo’n prachtig Engels kostuumdrama, bij voorkeur gebaseerd op een boek van Jane Austen, zie op de televisie of in de bioscoop, besef ik hoe blij ik ben met onze Aletta Jacobs en Joke Smit. Want die twee hebben voorgoed een einde gemaakt aan de situatie zoals die in Austens leven en boeken voorkwam; mooie, lieve, slimme meisjes die in het huis van hun niet welgestelde ouders zitten te wachten tot er een rijke man langskomt die met hen wil trouwen.

De Volkskrant beschrijft het boek verder als volgt:

Austens romantische komedie heeft al van vele generaties lezers het hart gestolen. Met snedige humor ontleedt de schrijfster feilloos de mores van de Britse upper class uit het eind van de achttiende eeuw. De botsing tussen trots en vooroordeel en tussen sociale mobiliteit en starre hiërarchie is nooit ontroerender en komischer beschreven dan door Jane Austen. Het boek werd vele malen succesvol verfilmd.

 Trots en Vooroordeel is vertaald door M. Stevens en wordt uitgegeven door Athenaeum – Polak & Van Gennep. Het boek kost € 32,50, maar kan tot 1 november voor € 27,50 in de boekhandel gekocht worden. Daarvoor heb je wel de Volkskrant-bon nodig, die is uit te printen in de webwinkel van de Volkskrant.