In de kunst- en boekenbijlage ‘2’ van De Volkskrant heeft Arjan Peters het vandaag over Jane Austen. De aanleiding is de biografie ‘Jane’s Fame’ van Claire Harman en ‘Pride and Prejudice and Zombies’ van Seth Grahame-Smith. Peters schrijft onder andere over het ‘merk’ dat Jane Austen is geworden en hoe op iedere manier haar populariteit wordt uitgebuit :

Nooit getrouwd, vroeg gestorven, Jane Austen (1775-1817), maar tegenwoordig een onverslaanbaar merk. Schreef romans als Emma en Pride and Prejudice, met binnensmondse grapjes over liefde en standen. Haar werk is rechtenvrij, er kan van alles mee worden uitgehaald, en dat gebeurt dan ook: van de Bollywood-adaptatie Bride and Prejudice (2004) tot een horrorvariant , Pride and Prejudice with Zombies, van Seth Graham-Smith. Daarin is hoofdpersoon Elizabeth Bennet een kungfu-expert die het vredige stadje Meryton van gewelddadige zombies bevrijdt.

Peters meent ook:

Iedereen adoreert haar, niemand leest haar nog.

Je vindt het hele artikel, en de mogelijkheid om er op te reageren, hier.