Frances O'Connor als Fanny Price in Mansfield Park.

Frances O’Connor als Fanny Price in Mansfield Park.

Intiem literair theater Salon Saffier houdt van 10 tot 12 februari een Jane Austen weekend, met een lezing en de vertoning van de films Becoming Jane en Mansfield Park. Ook zal JaneAusten.nl aanwezig zijn met spulletjes uit onze webshop. Je kunt je nu aanmelden voor deze activiteiten, die gehouden worden in het Mirliton Theater in Utrecht. Let op: het aantal plaatsen is beperkt!

10 februari, lezing Vooroordeel en Misverstand

Op vrijdagavond 10 februari om 20.00 uur geeft universitair docent Paul Franssen een lezing over het beeld dat tegenwoordig van Austen bestaat en in hoeverre dat overeenkomt met de werkelijkheid.

Het beeld van Austen als voorloopster van de auteurs van chick-lit en kasteelromans is historisch gezien niet juist, betoogt hij, en doet haar ook geen recht: Austen schreef ook voor mannen, over klassenverschillen en morele kwesties, hetgeen zij deed met een subtiel gevoel voor humor en ironie. En in haar eigen tijd en ook lang daarna nog werd haar werk gelezen en gewaardeerd door zowel mannen als vrouwen.
Aan de hand van tekstfragmenten uit het werk van Austen, filmclips en feiten aangaande haar leven geeft Franssen zijn visie op deze fascinerende Engelse auteur, en analyseert hij de verschillen tussen haar moderne publieke imago en de historische werkelijkheid.

11 februari, Becoming Jane

Op zaterdag 11 februari om 13.30 uur vertoont Salon Saffier in het Mirliton Theater de romantische biopic Becoming Jane, over de (al dan niet fictieve) liefde tussen de jonge Jane Austen (gespeeld door Anne Hathaway) en Tom Lefroy (James McAvoy). Universitair docent Paul Franssen verzorgt de inleiding.

12 februari, Mansfield Park

Op zondag 12 februari om 13.30 uur is in het Mirliton Theater de film Mansfield Park te zien. Deze schitterende bewerking van regisseur Patricia Rozema geeft een eigen invulling aan de roman van Austen. Zeer de moeite waard!

Universitair docent Paul Franssen geeft een inleiding en Karin Quint, auteur van Het Engeland van Jane Austen, vertelt over de filmlocaties die in deze verfilming te zien zijn. Ook worden er hapjes geserveerd in de stijl van Austen.

Aanmelden

Meer informatie over deze activiteiten en hoe je je kunt aanmelden, lees je op de website van Salon Saffier.