love-friendship-poster

Maandag 1 februari beleefde de film Love & Friendship van regisseur Whit Stillman haar internationale première op het International Film Festival Rotterdam. Jane Austen(.nl)-fans van het eerste uur, Odette Snel en Diewertje Sluik, woonden de voorstelling bij.

Na afloop van de film betreden de regisseur Whit Stillman en enkele (Nederlandse) productiemedewerkers het podium voor een Q&A. Daarna verschijnt tot ieders verrassing de vrolijke noot van de film ‘Sir James Martin’ (gespeeld door Tom Bennett) struikelend ten tonele, die zijn rol moeiteloos voortzet. Op een vraag uit het publiek waar hij heeft leren dansen, toont de acteur zich direct bereid om een kleine dansdemonstratie te geven. En na afloop vond hij het helemaal niet erg om met menig Janeite op de foto te gaan.

De JaneAusten.nl-delegatie met acteur Tom Bennett.

De JaneAusten.nl-delegatie met acteur Tom Bennett.

Scriptschrijver
De snelle en geestige dialogen uit Love & Friendship vallen goed in de smaak bij het publiek. Hier heeft Stillman naar eigen zeggen dankbaar gebruik gemaakt van een goede scriptschrijver, genaamd Jane Austen. Stillman vertelt dat hij tijdens een seance contact heeft gehad met Jane Austen, waarbij zij de film heeft goedgekeurd. Op een serieuzere toon vertelt hij dat hij een grote fan is van Jane Austen en haar erg dankbaar is. Hij voegt ook toe dat de schrijfster waarschijnlijk hetzelfde bedrag gekregen voor het boek als hij aan de film zal verdienen.
Acteur Tom Bennett (l) en regisseur Whit Stillman.

Acteur Tom Bennett (l) en regisseur Whit Stillman.


Nog een Austen-film?
Op de vraag (van JaneAusten.nl medewerkster Karen Holt) welk ander boek van Jane Austen hij graag zou willen verfilmen, antwoordt Stillman geheimzinnig dat dit een ’trade secret’ is. Ervaring heeft hem geleerd dat ‘loose lips, sink ships’. Dus wellicht kunnen we over enige tijd genieten van een andere Austen-verfilming van zijn hand.

Sir James Martin vond alle aandacht niet erg.

‘Sir James Martin’ vond alle aandacht niet erg.

Er zijn nog kaarten!
Love & Friendship draait deze week nog drie keer op het Filmfestival in Rotterdam. Hij is Nederlands ondertiteld.

  • Dinsdag 2 februari 9.15 uur, Pathé (nog kaarten beschikbaar)
  • Vrijdag 5 februari 19.15 uur, LantarenVenster (uitverkocht)
  • Zaterdag 6 februari 22.15 uur, Pathé (nog kaarten beschikbaar)

Recensie
Benieuwd naar wat wij van de film vinden? Je leest onze recensie hier morgen (dinsdag 2 februari)!