darcy-lizzy-95
Het was 24 september precies 20 jaar geleden dat de eerste aflevering van de BBC-serie Pride and Prejudice in Engeland op tv kwam.
Gemiddeld keken er maar liefst 10 miljoen Britten per aflevering; een ongekend hoog aantal. Voor de (veelal jonge) acteurs betekende het de start van hun carrière. De Britse krant Daily Mail keek met een aantal van hen terug op deze bijzondere serie.

Hoogtepunten
Op de website van de krant lees je het complete artikel. De hoogtepunten op een rij:
[unordered_list style=”star”]

  • De serie was vernieuwend; de Bennet-dochters zijn te zien in hun onderjurken en nachtjurken, er worden mensen aangekleed en Darcy neemt zelfs een bad. Situaties die Austen niet beschreef, maar die de serie wel extra levendig maakten.
  • Scriptschrijver Andrew Davies wilde de mannen uit Jane Austens meesterwerk een meer prominente rol geven. Daarom begint de serie ook met Darcy en Bingley te paard.
  • De eerste scène die Jennifer Ehle (Elizabeth Bennet) en Colin Firth (Mr Darcy) samen moesten opnemen was de aanzoek-scène. Niet gemakkelijk om te doen, als je elkaar nauwelijks kent.
  • Maar de kennismaking was zo positief, dat Ehle en Firth verliefd op elkaar werden en een relatie kregen.
  • Julia Sawalha, die de 15-jarige Lydia Bennet speelde, was in werkelijkheid al 25 jaar.
  • Susannah Harker, die Jane Bennet speelde, was tijdens de opnames zwanger. Dankzij de regency-kleding kon haar groeiende buik verborgen blijven.

[/unordered_list]

In het Daily Mail-artikel lees je nog veel meer van dit soort leuke weetjes (bijvoorbeeld dat Wickham en Darcy een jacuzzi deelden). Lees het hele artikel op de website van de krant.