Ep3Toen Lyme Park in 1995 in de tv-serie Pride and Prejudice te zien was als Pemberley, stegen de bezoekersaantallen van dit landhuis met maar liefst 176 procent. In de de Britse krant The Guardian laat beheerder The National Trust weten dat ze met Wolf Hall hopen op een herhaling van dit ‘Pride and Prejudice-effect’. Voor de verfilming van dit populaire kostuumdrama over Hendrik VIII & co., stelden ze meerdere locaties beschikbaar.

Filmlocaties
In Wolf Hall zijn de volgende National Trust locaties te zien: Montacute House en Barrington Court (Somerset), Lacock Abbey en Great Chalfield Manor and Garden (Wiltshire), Chastleton House (Oxfordshire) en Horton Court (Gloucestershire). Niet in de serie maar wel in het gelijknamige boek van Hilary Mantel komen verder nog de National Trust locaties The Vyne (Hampshire) en Sutton House (London) voor (als zichzelf).

Austen-link
Bij doorgewinterde Janeites moet er bij een aantal van die namen een belletje gaan rinkelen. Zo is Montacute ook te zien in de Sense and Sensibility verfilming uit 1995. Daar doet het dienst als Cleveland, het huis van de Palmers. In en om Lacock Abbey werden verschillende scènes opgenomen voor Pride and Prejudice uit 1995. Great Chalfield Manor moet in Persuasion uit 2007 doorgaan voor de herberg in Lyme Regis.

The Vyne heeft een link met Jane Austen zelf. Ze was bevriend met de bewoners, de familie Chute, en heeft er wel eens gedineerd.

Winchester Cathedral
Oplettende Janeites herkennen ook Winchester Cathedral, Stanway House en Broughton Castle als Wolf Hall-locaties met een Austen-Link. In de kathedraal ligt Jane begraven. De andere twee huizen zijn te zien in de ITV-verfilming van Emma uit 1996, respectievelijk als het interieur en het exterieur van Donwell Abbey. Deze locaties zijn niet van de The National Trust maar pikken wellicht ook een graantje mee.

Mr Darcy
Of de toestanden bij Wolf Hall even groot zullen zijn als bij Pride and Prejudice valt nog te bezien. Lyme Park verwelkomt 20 jaar na dato nog steeds bezoekers die alleen maar komen om te zien waar Lizzy haar doorweekte Mr Darcy tegen het lijf liep.
Als kijkcijfers een graadmeter zijn voor het effect, moet Wolf Hall nog even goed zijn best doen. Bij de eerste aflevering van Pride and Prejudice keken 10 miljoen Britten. Bij Wolf Hall bleef de teller steken op ‘slechts’ 3,9 miljoen kijkers.