Downton-Abbey-seizoen4Met het vertrek van ‘onze’ Dan Stevens (Edward Ferrars in Sense & Sensibility 2008) uit Downton Abbey is een van de belangrijkste excuses voor een bericht als dit op deze website eigenlijk verdwenen. Maar zoals de Engelsen zeggen: old habits die hard. Daarom gaan we even offtopic om je te laten weten dat aanstaande zaterdag 9 november het vierde seizoen van Downton Abbey van start gaat. Zonder Dan Stevens dus.

Voor wie nog halverwege seizoen 3 is: lees niet verder. Dit bericht bevat spoilers.

We zien de Crawleys een halfjaar na de dood van de erfgenaam, Matthew Crawley. Lady Mary is in diepe rouw en lijkt weinig oog te hebben voor het kind dat ze baarde op de dag dat haar man stierf. Lord Grantham maakt zich opnieuw zorgen over de toekomst. Downton Abbey heeft een erfgenaam – het zoontje van Mary en Matthew – maar wie bepaalt er wat er met het landgoed gebeurt voordat hij meerderjarig is?

Downton Abbey wordt uitgezonden op Nederland 1 door de NCRV. De eerste aflevering begint om 20.10 uur.

Ondanks Dan Stevens’ vertrek zijn er nog wat oude Jane Austen-bekenden overgebleven. Zoals Maggie Smith (Lady Gresham in Becoming Jane), Hugh Bonneville (Rev. Brook Bridges in Miss Austen Regrets, Mr. Rushworth in Mansfield Park 1999 en Mr. Bennet in Lost in Austen) en Penelope Wilton (Mrs. Gardiner in Pride and Prejudice 2005). De muziek uit de serie is van John Lunn, die ook de soundtrack componeerde voor Sense & Sensibility (2008).