Foto: Bridgeman Art Library

Foto: Bridgeman Art Library

Biografe Paula Byrne heeft grote kritiek op de Bank of England. De afbeelding van Jane Austen die op het Engelse bankbiljet komt, laat de schrijfster er als een idioot uitzien, vindt Byrne. In plaats van het victoriaanse ‘ge-airbrushte’ portret dat op het ontwerp van het nieuwe 10-pond biljet komt (foto rechts), zou de bank moeten kiezen voor het originele portret dat Cassandra Austen van haar zus maakte (foto links), zegt de biografe.

‘Cosy’
Byrne luchtte haar hart tegenover de Engelse krant The Guardian. “Jane Austen is the funniest writer to walk this planet, and she’s been made to look dim-witted”, zegt Byrne tegen de krant. “I can’t believe they have gone for such a saccharine picture. Jane Austen was a supreme social satirist, and some of her writing was quite dark, but they’ve chosen a picture that makes her look a really cosy, middle-class writer.” Paula Byrne is de schrijfster van de uitstekende Jane Austen biografie The Real Jane Austen.

Opgeleukt
Het originele portret dat Cassandra van Jane maakte (links in de afbeelding) is het enige waarvan zeker is dat het Jane Austen verbeeldt. Toen in victoriaanse tijd Jane’s neefje een biografie over zijn tante schreef, werd als illustratie een opgeleukte kopie van de tekening gebruikt. Jane kreeg andere kleding, grotere ogen, een wat wezenloze blik. De dame in de victoriaanse afbeelding heeft een lichte glimlach rond de lippen, terwijl de Jane van het origineel er duidelijk zonder enthousiasme voor is gaan zitten.

Caroline Bingley
Er is niet alleen kritiek op de afbeelding die voor het biljet wordt gebruikt, ook het gekozen citaat uit Pride and Prejudice ligt onder vuur: “I declare after all there is no enjoyment like reading!” Deze zin wordt in het boek helaas uitgesproken door de valse en achterbakse Caroline Bingley, die waarschijnlijk helemaal niet van lezen houdt, maar het alleen zegt om Mr Darcy te bekoren.

Poll
Welk portret moet er volgens jou op het bankbiljet? Laat het weten in onze poll!

[polldaddy poll=7522958]