Deze inzending voor onze Pride and Prejudice schrijfwedstrijd is geschreven door Erika Janssen.

De avond was gevallen, de kaarsen werden aangestoken, hun licht en flikkeringen gaven de ruimtes in Pemberley een warme sfeer, mede dankzij de knetterende haarden.
Mr. Darcy zat in de mooie salon, zijn nieuwe boek lag naast hem.
Die middag waren hij en zijn lieftallig Lizzy even in het dorp geweest en hadden een bezoek gebracht aan zijn favoriete boekwinkel van Mr. Jones. Hij hield van lezen maar op deze avond luisterde hij naar zijn vrouw die op de pianoforte een mooi lied ten gehore bracht.
Bijna elke avond verwende zij hem met haar muzikale spel en het verveelde hem geen seconde. Op het moment dat Lizzy haar laatste noot aansloeg, werd op de deur geklopt en kwam de bediende de thee serveren.
Nadat ze weer alleen waren, bespraken ze wat ze die middag hadden gedaan en vooral het bezoek aan de boekwinkel had een bepaalde indruk achter gelaten.

Misschien is hij wel een geschikte kandidaat voor Georgiana

“Mr Jones is een fijne man, hij heeft zoveel verstand van boeken, ik kan met hem altijd fijn van gedachten wisselen over nieuwe lectuur”, zei Mr Darcy.
“Ja”, zei Lizzy, “hij is ook erg sympathiek en zijn vrouw ook, maar die neef die nu in de winkel werkt daar krijg ik niet zo’n hoogte van.”
“Ach ik vond hem wel aardig. Hij moet waarschijnlijk wennen aan de nieuwe situatie, zijn eerste baan bij zijn oom in de winkel en al die vreemde mensen, hij moet gewoon even de kat uit de boom kijken.”
Mr Darcy zette zijn kopje op tafel. “Ik denk als hij een beetje gewend is hij een aardig jongeman zal zijn, misschien is hij wel een geschikte kandidaat voor Georgiana, hij erft tenslotte de winkel. Heb ik in ieder geval altijd de nieuwste boeken bij de hand.”
Lizzy keek hem onderzoekend aan. “Nou ik weet niet of je nou een grapje maakt, maar ik vond hem toch wat hooghartig overkomen, ik had toch echt een andere levenspartner voor ‘mijn zusje’ in gedachten.”
Mr Darcy trok zij wenkbrauwen omhoog. “Déjà vu”, zei hij met plagende toon in zijn stem. “Nog niet zo lang geleden dacht je over mij hetzelfde.”
“Oh Darcy, plaag me daar toch niet zo mee, maar je hebt gelijk, ik moet hem een kans geven.”
Ze moesten allebei lachen en kwamen samen op het idee om de volgende dag na de kerkdienst Mr en Mrs Jones en de neef uit te nodigen om de aankomende zaterdag te komen dineren. Dan was Georgiana ook thuis.
“Zullen we de rest dan ook uitnodigen, dan kunnen we ons nieuws ook vertellen.” Lizzy legde haar hand op haar buik. “Je kent mijn moeder, die loopt al te zeuren, na de kleine van Lydia en Jane vindt ze echt dat wij aan de beurt zijn.”
Mr Darcy lachte. “Ik heb met je vader te doen, moet hij weer in gesprek met mijn tante over dat hij zo vroeg zijn dochters liet debuteren, het liefst duikt hij met een boek mijn werkkamer in.”

(c) Erika Janssen