Je zou denken dat er al genoeg vervolgverhalen zijn op Pride and Prejudice. Dat vond schrijver Cornelis de Jong in ieder geval wel. Toch kon hij het niet laten om er nog een toe te voegen: zijn boek ‘My Brother and I’ verscheen vorig jaar in eigen beheer. Het is volledig aan de aandacht van JaneAusten.nl ontsnapt, maar dat gaan we nu rechtzetten.
Want ook al zijn er ontelbaar veel boeken die gebruik maken van de personages en verhaallijnen van Pride and Prejudice, toch kennen wij er geen een die geschreven is door een man. Dit keer wordt het verhaal niet verteld vanuit het perspectief van Elizabeth of Darcy, maar vanuit een nieuw, mannelijk personage. Cornelis de Jong (een docent die geboren is in Zuid-Afrika, maar nu werkt en woont in Brabant) schrijft daar zelf over:

An assertion that caught my eye recently was: “I will only read a Jane Austen sequel that she would have been proud of.” Well, this may well be a novel that this reader had in mind. So, is it a good approximation of Jane Austen’s style? No! Does it perhaps mimic her diction? Also not! Worst (or best?) of all, not one of Jane Austen’s characters (from whichever of her novels) is the main character in this story. The protagonist is not a woman either; it is a man, in fact, the narrator himself. He is a rather talented tradesman’s apprentice who is destined to have an enormous effect on the inhabitants of the Great House at Pemberley.

Na het lezen van de ‘blurb’ op de achterzijde van het boek, was onze interesse gewekt:

Edward Benton is the farrier’s apprentice. But where did he come from? Who was his patron; and why did his patronage come to such an abrupt end? Unassuming, amiable and very talented, young Edward wins the hearts of everyone at Pemberley. The power of his art forges friendships and leads to unexpected love; and brings a lady from the brink of madness.
**
This novel explores some of the intricate relationships that exist between the people of the Great House and those employed to serve them. Most fascinating of all is Elizabeth Darcy’s role as Mistress of Pemberley. How important is she to the estate? Just how well does she, a southerner from a modest background, cope with her new situation?
**
At a time when traditional marriages ought to have been the norm, all manner of attachments were formed. In truth, Regency England was not quite as restricted as Jane Austen’s novels suggest.

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Het is via onderstaande link te bestellen bij Amazon.co.uk. Meer informatie vind je op de website van Cornelis de Jong. En hou JaneAusten.nl in de gaten voor een recensie!