Vandaag 1 april (en nee, het is geen grap) verschijnt het nieuwste boek van Amanda Grange, ‘Wickham’s Diary’. En voor de liefhebber van haar boeken nog meer goed nieuws. Op 31 mei verschijnt al haar volgende boek ‘Henry Tilney’s Diary’.
“The person, be it gentleman or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid”, schreef Jane Austen in Northanger Abbey.
Jane Austen schreef slechts zes boeken. Haar immense populariteit van met name de laatste twee decennia heeft geleid tot een hang naar een vervolg op haar boeken. Immers welke Janeite is niet nieuwsgierig hoe het verder gaat met Mr. Darcy en Elizabeth Bennet?
Amanda Grange heeft hier goed op ingespeeld en heeft met het verschijnen van deze twee boeken inmiddels zeven Jane Austen ‘sequels’ op haar naam staan.

Wie is Amanda Grange?
Amanda Grange is geboren in Yorkshire en heeft muziek gestudeerd aan de universiteit van Nottingham. Tijdens haar jeugd las ze de boeken van Jane Austen en Georgette Heyer. Zo begon haar fascinatie voor het schrijven van historische boeken.
Echter toen ze Pride and Prejudice opnieuw las, ontstond haar interesse naar de persoon achter Mr. Darcy. Hoe denkt hij, hoe overkomt hij zijn trots? Ze besloot als het ware in zijn hoofd te kruipen. Het gevolg was een boek in een dagboek vorm, ‘Mr. Darcy’s Diary’. Inmiddels zijn nog dagboeken verschenen over Mr. Knightley, Colonel Brandon, Captain Wentworth en Edmund Bertram en nu dan Wickham’s Diary en Henry Tilney’s Diary.

Wickham´s Diary
Wie bekend is met Pride and Prejudice weet dat Mr. Wickham een slechte reputatie heeft. Hij stelt Mr. Darcy in een fout daglicht, hij is uit op het geld van rijke dames.
Amanda Grange vraagt zich af hoe iemand die Mr. Darcy omschrijft als ‘the companion of my youth, the acknowledged favourite of my father, a young man who had scarcely any other dependence than on our partronage, and who had been brought up to expect its exertion’, zich op volwassen leeftijd manifesteert als een ‘cold-hearted person’.

Wickham’s Diary begint als Wickham, de zoon van een hardwerkende vader en een geldverkwistende moeder, 12 jaar is. Opgroeiend in een rijke omgeving merkt hij dat hij niet dezelfde status heeft als Mr. Darcy. Hij zal moeten werken voor zijn inkomen. Echter het perspectief om een lui leven te leiden door te trouwen met een rijke vrouw staat hem meer aan.
Een toevallige ontmoeting met Belle, een voormalige kennis van Mr. Wickham, leidt tot mogelijkheden!

Het boek eindigt net voor Mr. Wickham de Bennets leert kennen. Een gemiste kans misschien? Zelf vind ik van wel, het had mij leuk geleken meer te lezen over Mr. Wickhams gevoelens als hij er met Lydia vandoor gaat.

Henry Tilney’s Diary
Henry Tilney is voor veel Jane Austen fans een geliefd hoofdpersoon uit Northanger Abbey. Northanger Abbey staat bekend om de invloed van de gothische literatuur die populair was in Jane Austens tijd.
Amanda Grange laat het boek beginnen als Henry 16 jaar is, zijn beide ouders leven dan nog. Hij heeft een hechte relatie met zijn zus Eleanor. Als hij een paar jaar later in Bath is, ontmoet hij Catherine Morland. De lezer van Northanger Abbey weet hoe het verder afloopt.

Amanda Grange vond Henry Tilney’s Diary van alle dagboeken tot nu toe het moeilijkste boek om te schrijven. Met name de combinatie tussen de gothische kenmerken en het luchthartige karakter van Henry.

Interesse?
Mocht dit artikel je interesse hebben gewekt, dan kun je op de website van Amanda Grange een fragment vinden van zowel Wickham’s Diary als Henry Tilney’s Diary.

Beide boeken zijn te koop via www.amazon.com. Je kunt ze bestellen via onderstaande links.