Wat zou Colin Firth er zelf van vinden? Elke keer als hij succes heeft in zijn carrière lijkt dat door Janeites aller landen te worden aangegrepen om nog maar eens te focussen op zijn optreden als über-Darcy in P&P ’95. Helemaal nu hij zijn meest recente triomf, als stotterende koning George VI in The King’s Speech, mag delen met Jennifer Ehle. In de film is ze de echtgenote van de spraaktherapeut (Geoffrey Rush). Maar wij kennen haar toch vooral als Mr. Darcy’s Miss Elizabeth Bennet.
Artikel The Telegraph
Ook Philip Sherwell van The Telegraph zag vorige week in Firth’s succes met The King’s Speech genoeg aanleiding om de stijgende populariteit van Jane Austen in de Verenigde staten in kaart te brengen. Veel van wat Sherwell beschrijft in zijn artikel, over spin-offs en verkleedpartijen, is voor de regelmatige bezoeker van deze site niet meer nieuw. Toch doet hij in zijn verhaal een paar aardige observaties.
Bijvoorbeeld opmerkelijk om te lezen: Het ledenaantal van de Jane Austen-pagina op Facebook is de laatste twee maanden met 180.000 gestegen naar 278.000. Komt dat door Colin? Op die vraag blijft Sherwell het antwoord helaas schuldig.
Viral star Jane Austen
Ook interessant is Sherwell’s opmerking over de belangrijke rol van internet in Austens stijgende populariteit. Hij schrijft: “But the age of social networking, blogging and YouTube turned the classic Regency romance writer into a viral star of the 21st century, …”. Daar doen we natuurlijk graag aan mee.

Lees het hele artikel van Sherwell op de website van The Telegraph.