Een Jane Austen Festival biedt niet alleen gelegenheid tot ongegeneerd rondlopen in regency-kleding, dansen tot je voeten er bijna afvallen en het nuttigen van uitgebreide high-teas, maar ook tot heerlijk rustgevend gefreubel tijdens bijvoorbeeld de workshop ‘Make Your Own Reticule’.
De reticule is wat wij nu kennen als het handtasje. Een regency-dame gebruikte die voor hetzelfde als wij onze onafscheidelijke modeaccessoires tegenwoordig gebruiken: zakdoekjes, geld, een agenda of dagboekje en – voor het geval er iemand dreigde flauw te vallen – reukzout. Alleen de mobiele telefoon en de autosleutels ontbraken.

Charlotte Raine (links) legt uit wat de bedoeling is.

Onder begeleiding van historisch kostuummaker Charlotte Raine kregen we de kans om zelf zo’n handig tasje te maken… met de hand. Vier uren waren daar voor uitgetrokken, en dat bleek geen minuut te lang.

De voltooide reticule van crèmekleurige zijde en gebloemde voering.

De vijftien deelnemers werkten – onder het kletsen en het genot van thee en koekjes – keihard door. Een aantal lukte het om met een voltooide reticule huiswaarts te gaan. Voor het eindresultaat hoeven wij ons niet te schamen.