Reisorganisatie Garden Tours organiseert in 2015 drie Jane Austen busreizen. Kijk voor meer informatie op de website van Het Engeland van Jane Austen.

Op zoek naar Jane Austen-locaties in Engeland? Neem de reisgids ‘Het Engeland van Jane Austen’ mee. Je kunt het boek in onze webshop bestellen!

Altijd eens een bezoek aan Meryton willen brengen? Willen wandelen door Highbury, de landerijen van Pemberley willen bezichtigen, of in de voetsporen willen treden van Jane Austen zelf? Nu de winter ons land bijna heeft verlaten, wordt het tijd voor het maken van vakantieplannen. Mochten die je naar Engeland brengen, dan vind je hier wat tips.

Wil je locaties bezoeken die gebruikt zijn in verfilmingen van de boeken van Jane Austen? Koop dan de TV and Film Location Guide in onze webshop!

Er zijn heel wat reisorganisaties die dankbaar gebruik maken van de populariteit van Jane Austen. Een kleine greep uit het aanbod: (let wel, JaneAusten.nl heeft zelf geen ervaring met deze reisorganisaties!)

Longbourne uit P&P ’95 ((c) PandPTours)

De Engelse reisorganisatie Pride and Prejudice Tours biedt een rondreis aan langs de locaties die gebruikt zijn in de verfilming van P&P in 1995. Nieuw dit jaar is dat de tour in september ook het Jane Austen Festival aandoet. Meer informatie vind je op de website van P and P Tours.

Ben je meer geïnteresseerd in de film van P&P uit 2005? Ook de locaties die daarin zijn gebruikt kun je samen met British Tours bezichtigen. Klik hier voor meer info.

Ook met Tours International kun je je drie dagen onderdompelen in de wereld van Jane Austen, met bezoeken aan onder andere Chawton, Winchester en Bath. Bekijk hier hun aanbod.

De Amerikaanse organisatie The Wayfarers organiseert dit jaar meerdere Jane Austen Walking Tours. In zes dagen tijd bezoek je Jane Austen Country op een manier zoals ze dat zelf ook graag deed: wandelend. De prijzen van de wandelvakanties zijn fors, maar het is zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen op de website van de organisatie.

HF Holidays heeft literaire vakanties met Jane Austen-elementen. Meer informatie vind je op de website van HF Holidays.

Classic England organiseert meerdere literaire vakanties, waaronder een Jane Austen Tour.

Bij Hidden Britain Tours kun je een eendaagse Jane Austen excursie boeken, die vooral ingaat op de jonge jaren van Jane.

Lyme Park figureerde in de 1995-verfilming van Pride and Prejudice als ‘Pemberly’

Je kunt uiteraard ook zelf je Jane Austen-reis uitstippelen:

Het sublieme Jane Austen-forum Pemberley.com heeft een uitgebreid overzicht van locaties die belangrijk waren in het leven van Jane Austen én een lijst met gebouwen en plekken die gebruikt zijn in verschillende verfilmingen. Je vindt het overzicht hier.

Uiteraard is in Bath je beste uitgangspunt het Jane Austen Centre. Ieder weekend kun je onder begeleiding van een ervaren gids een wandeling maken door het Bath van Jane Austen.
Loop je liever niet in een groep door de stad? Dan kun je hier een gratis audio-tour downloaden voor op je mp3-speler.

In Lyme Regis (waar Louisa Musgrove zo ongelukkig ten val komt in Persuasion) verzorgt Natalie Manifold Jane Austen wandelingen. Haar website vind je hier.

Er zijn ook meerdere boeken die je op weg kunnen helpen op je zoektocht naar Jane Austen.
Zoals ‘A Rambling Fancy: In the footsteps of Jane Austen’:

In “A Rambling Fancy”, Caroline Sanderson seeks out Jane Austen’s England – the churches, great houses, coaching inns, rectories and seaside lodgings – to see what still remains today. Following in Jane Austen’s footsteps, Sanderson tramps the muddy fields around Austen’s childhood home in rural Hampshire, walks the elegant streets of Bath, and strolls along the breezy promenades of south coast resort. Drawing upon Jane Austen’s letters as well as her many novels Caroline Sanderson charts her own experiences of the very places from which Jane Austen sought inspiration, reaching some original and fascinating conclusions. Sanderson, a lifelong Austen devotee, also sheds light on just why this very English novelist is still so universally cherished and why Austen’s influence remains so great. Are we riding a wave of nostalgia for a way of life now completely lost to us? Or have we finally cast off the chintz and embraced Austen as a novelist for our own times – one whose understanding of how we behave towards one another, and of the importance of money, sex and social status is just as pertinent as it ever was?

Of: ‘In the Steps of Jane Austen: Walking Tours of Austen’s England’:

Today we can walk in Jane Austen’s footsteps and still capture the atmosphere of her world. This detailed and engaging account of Austen’s life and work is arranged as a series of walking tours through the towns and countryside she knew and loved – the settings for her novels. We are introduced to the real-life people she met on her journeys, many of whom live on, thinly disguised, as the characters in her books. The country houses, churches, great estates and elegant cities she knew have changed surprisingly little in the course of two centuries. Visit scenes from Jane Austen’s novels including: Godmersham House, the inspiration for Pemberley in “Pride and Prejudice”; Breathtaking views from Box Hill in “Emma”; Lyme Regis’s treacherous stone steps in “Persuasion”; Bath’s Assembly Rooms in “Northanger Abbey”; and many more.

Voor wandelingen in Bath is er ‘Jane Austen in Bath: Walking Tours of the Writer’s City’:

“This beautifully designed and illustrated book features four
walks that weave together Austen in the city that she loved with the
characters that populated its streets. It also includes brief listings of
relevant museums as well as recommendations for cafe and restaurant stops.”
–The Chicago Tribune

Ook het Jane Austen Centre heeft een ruime selectie aan boeken over het Engeland van Jane Austen.
Bezoek hier de winkel van het Jane Austen Centre.