Het bekende huis in Chawton, waar Jane Austen de laatste jaren van haar leven doorbracht.
Het bekende huis in Chawton, waar Jane Austen de laatste jaren van haar leven doorbracht.

De laatste dag van ons verblijf in Engeland, afgelopen maandag, bezochten we de plaats die onze bescheiden pelgrimage compleet maakte: Chawton. In de tijd van Jane Austen een gehucht, en nu eigenlijk niet veel meer dan dat, maar met één belangrijke trekpleister: het Jane Austen House Museum. In dit huis bracht Jane Austen haar laatste jaren door. Hier schreef ze haar laatste boeken en het tafeltje waarop dat gebeurd zou zijn, heeft weer zijn plek bij het raam teruggekregen. Het huis is zo goed als mogelijk teruggebracht

Hét tafeltje waaraan Jane Austen haar laatste boeken schreef.

Hét tafeltje waaraan Jane Austen haar laatste boeken schreef.

 in de stijl die het had toen Jane er met haar moeder, zus en vriendin Martha Lloyd woonde.

Maar er stonden ook een paar echte aandenkens: de boekenkast van vader Austen, het bed van broer Charles en uiteraard het tafeltje van de schrijfster zelf. Het zonlicht scheen naar binnen en wie door het rustige huis wandelde (de schoolklas die met bus was gearriveerd, zat gelukkig opgesloten in het educatiecentrum), kon zich heel goed voorstellen dat Jane Austen een paar hele gelukkige jaren heeft doorgebracht in de ruime cottage.  Een halve mijl verderop lag Chawton House, één van de huizen van Jane’s gefortuneerde broer Edward Knight. Het huis is jaren geleden gekocht door een rijke Amerikaanse, de oprichtster van het bedrijf Cisco, en zij heeft er een schijnbaar prachtige bibliotheek in ondergebracht. Deze was helaas alleen open op dinsdagen en donderdagen.  Heel vervelend, want dat betekent dat we volgend jaar weer terug moeten…

 

Chawton House, één van de 'humble abodes' van Edward Knight.

Chawton House, één van de 'humble abodes' van Edward Knight.