Vorige maand bracht Just Entertainment de film ‘Miss Austen Regrets’ uit op dvd. NRC Next besteedde daar in de krant van gisteren aandacht aan. Bianca Stigter schreef:

missaustenregretsslipcase

Foto: Just Entertainment

Niet werk van Jane Austen, maar zijzelf staat centraal

Het werk van Jane Austen is vaak verfilmd, en vaak met succes. Nu de stroom opdroogt, is de bron er ook nog. De schrijfster moet immers zelf ook in empirejurkjes gelkeed zijn geweest en over gazons hebben gelopen. Alleen ontbreken in haar plot de romances. Die misstand kan in films dan weer worden weggefantaseerd. In 2007 kwam Becoming Jane met de Amerikaanse actrice Anne Hathaway in de hoofdrol. Vorig jaar maakte de BBC Miss Austen Regrets, over het einde van haar leven. Austen, nu gespeeld door Olivia Williams, is in de film geen doetje, maar toch lijkt ze er spijt van te hebben dat ze nooit getrouwd is, zeker omdat ze met háár kinderen – de romans – nooit genoeg kan verdienen om haar en haar moeder en eveneens ongetrouwde zus te onderhouden. Het werk van Austen is in films weleens naar deze tijd verplaatst. Zou dat ook kunnen met haar leven? Onmogelijk. Austen blijft in haar eigen tijd. Ze draagt zelfs geen mascara.

Gelukkig is de film een stuk samenhangender dan deze recensie. Miss Austen Regrets ligt in de winkels voor € 14,99.  Je kunt hem ook bij Bol.com bestellen via onderstaande link.
Miss Austen Regrets
Miss Austen Regrets